"Bra tjejer som jobbar på socialen"

- 19/03/2009, 14:22 -

Socialchefen vill granska den anonyma soctanten.

I en veckas tid har Nyheter24 följt familjen Noréns kamp mot hyresvärden och socialen i Kristianstads kommun. Om en vecka måste de flytta ut med sina tre små barn från den mögliga lägenheten i Tollarp. Socialen har inte velat hjälpa pappan Tony att hitta en ny lägenhet. Det anser att de gjort tillräckligt. Nu ligger Tonys öde i sina egna händer.

I gårdagens artikel kunde du både läsa och höra hur en socialarbetare fullständigt tappade kontrollen och berättade att "mannen i den här familjen är helt otroligt oförskämd, elak och hotfull. Han är helt galen!"

För att få en klarhet i vad som kommer att hända Tony Norén och hans familj kontaktar Nyheter24 socialchefen och två politiker i socialnämnden i Kristianstads kommun. Alla är överens om att socialarbetarens agerande är helt oacceptabelt. Vad som kommer hända med familjen Norén är dock inte lika glasklart.

Socialnämndsledamoten Sofie Gerhartz (Åhuspartiet) är försiktig i sina uttalanden men tycker att det låter som att ett solklart fall där familjen behöver hjälp. Om den anonyma socialmedarbetarens utspel säger hon:

–Det där låter ju inte helt rätt... Det här tycker jag inte ska fastna på vägen. Jag tycker du ska kontakta chefen på socialförvaltningen om detta.

Lena Rooth-Norén är chef på socialförvaltningen i Kristianstad och kan inte kommentera något enskilt fall. Hon poängterar att detta kan bli problematiskt när media granskar eftersom socialförvaltningen då ofta framstår i dålig dager. Samtidigt är hon inte sen att medge att de förstås hjälper en barnfamilj i akut kris med bostad.

Vad tycker du om att den anonyma socialmedarbetaren uttalade sig om det här fallet och menade att mannen är helt galen?

–Om det stämmer att hon har uttalat sig på det viset vill jag gärna vet vem det är. Jag skulle vilja titta närmare på det, säger Rooth-Norén.

Vice ordförande på socialnämnden, Katarina Honoré (s), vill inte kommentera medarbetarens utspel.

–Jag kan ju inte svara på vad hon har sagt till dig. Däremot vet jag att vi har en bra förvaltning. Det är väldigt bra tjejer som jobbar där, säger Honoré till Nyheter24.

Katarina Honoré påpekar flera gånger under samtalet att en barnfamilj i akut behov av bostad självklart kommer att få hjälp och poängterar att de "inte sätter några barn på gatan i Kristianstad."

–Är det så att de är helt utan bostad så måste man ju lösa det. Inga barn får bo utan bostad här, avslutar vice ordförande Katarina Honoré (s) på socialnämnden i Kristianstad för Nyheter24.

Troligtvis kommer heller inte barnen att slängas ut på gatan. Det är dock inte socialens förtjänst. Familjen Norén har släktingar som kommer ta hand om dem när Tony Norén och hans familj vräks från den otjänliga lägenheten 26 mars.

Nyheter24 följer utvecklingen.

Skrivet av: