Om du skaffar en sån här - tänk på att du inte får dumpa den när du tröttnar.
1 av 4
Om du skaffar en sån här - tänk på att du inte får dumpa den när du tröttnar. - Foto: AP/Scanpix
Att de är söta när de är små råder det dock ingen tvekan om.
2 av 4
Att de är söta när de är små råder det dock ingen tvekan om. - Foto: Mindaugas Kulbis/AP/Scanpix
På Stockholms Katthem menar man att det visst finns även om de är färre i dag än förr.
3 av 4
På Stockholms Katthem menar man att det visst finns även om de är färre i dag än förr. - Foto: Sergei Grits/AP/Scanpix
Några sommarkatter finns inte - bara vanliga katter, enligt Hasse Aro.
4 av 4
Några sommarkatter finns inte - bara vanliga katter, enligt Hasse Aro. - Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Hasse Aro: "Det finns inga sommarkatter"

Folk har ett behov av ondska. Därför hittar vi på saker som “sommarkatt”. Men i själva verket finns inget sånt fenomen, säger Hasse Aro, programledare för TV3:s Efterlyst och i Radio1.


Att tänka på när du skaffar katt:

ID-märk den, avmaska den och kastrera den om den ska vara utomhus och du inte önskar fler kullar.

Försäkra den. Det finns två varianter på veterinärvårdsförsäkring: Om du väljer en fast självrisk på 1 400 kr och en rörlig på 15 % och en veterinärvårdsbelopp på 25 000 kr så kostar det 472 kr per år i försäkringspremie.  Om du i stället vill ha ett ersättningsbelopp på 50 000 kr och dessutom ersättning för receptförskrivna mediciner kostar det 965 kr per år.

- Låt oss först definiera ordet sommarkatt, säger Hasse Aro till Nyheter24, och börjar definiera:

- Alltså, man skaffar en katt på våren, har den på sitt sommarställe över sommaren och överger den på hösten när man åker tillbaks till stan.

Det fenomenet existerar inte utan är en myt, tror Hasse Aro, som själv engagerat sig i frågan och tycker det är en viktig myt att slå hål på.

Det är dels nyhetstorkan varje sommar som leder till artiklar om sommarkatter, säger han. Hasse Aro har har själv kollat upp några av de fall som beskrivits i media. Han kommer speciellt ihåg en artikel med bild på en man som hade famnen full av kattungar. “Hur kan folk vara så grymma?” frågade mannen läsarna.

- Jag kände igen huset på bilden och visste vem som bodde i huset, så jag kollade upp det hela, berättar Hasse Aro.

Det visade sig att mannen i artikeln visst hade hittat en massa katter, men det var för att samma katt kom varje år och födde ungar under huset.

Det var inte alls några sommarkatter mannen hade famnen full av, snarare ett resultat av en katt som inte kastrerats. Historien var en bluff, en myt, ett påhitt i sommarvärmens hetta.

- Och kattmamman som födde kattungarna bara drog helt enkelt... katter är inte alltid schyssta, säger Hasse Aro.

"Behov av ondska"

När han säger till folk att det inte finns sommarkatter blir de flesta väldigt upprörda eller så vägrar de lyssna. Men vore det inte bra om han hade rätt? frågar han och poängterar att fenomenet sommarkatter grundar sig i någonting djupare än bara nyhetstorka. Svaret finns långt inne i vårt undermedvetna.

- Vi människor har ett behov av ondska. Jag tror vi vill att andra ska vara lite onda så vi själva kan framstå som lite bättre, säger han.

Har du själv några katter?

- Nej, men min mamma hade en miljard katter när jag växte upp så jag tröttnade.

Men på Stockholms Katthem låter det annorlunda. Verksamhetschefen Marja Varo berättar att det i stallet just nu befinner sig 65 hemlösa katter och katthemmet har skickat iväg ungefär 80 kattungar till så kallade akuthem där de ska växa upp tillfälligt tills någon köper dem.

- Det finns visst sommarkatter men jag kan däremot se att antalet har minskat genom åren. Kanske för att folk har blivit medvetna nu när det har stått så mycket om det i tidningen, säger Marja Varo till Nyheter24.

"De använder katter som sommarleksaker"

Sveriges Kattklubbars Riksförbund säger Förbundsordförande Annette Sjödin att det varje höst sker en ökning av katter som lämnas in till olika kattstall. Hon tror, precis som Marja Varo, att fenomenet sommarkatt existerar.

- Det finns människor som använder katter som sommarleksaker och sen inte tycker det är roligt längre när hösten kommer. Medellivslängden på lösspringande katter är två år, för antingen fryser de ihjäl eller så svälter de till döds, säger Annette Sjödin.

Hur många katter har du?

- Fyra stycken, kastrerade.

Sommarkatter - en fråga om kastrering, nyhetstorka och människans behov av ondska alltså? Men söta är de alldeles oavsett.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.