Okänt hur ofta polisen drar vapen

Mörkertalet över polisens vapenanvändning uppges vara stort.


Det är fullt med folk på Stureplan i centrala Stockholm på fredagskvällen. Nyheter24 kunde som första nyhetsmedium i Sverige berätta hur en 27-årig knivbeväpnad man agerade hotfullt och hur polisen gjorde ett ingripande med dragna vapen mitt i folkmassan.

Situationer som Stureplansskjutningen hör till ovanligheterna menar professor Johannes Knutsson vid Polishögskolan. Men det ska sägas att det finns stora luckor i polisens vapenanvändning. Det förs nämligen ingen statistik över hur ofta polisen drar vapen i hotfulla situationer.

– Kniv och andra skarpa eggvapen på nära håll är något av det farligaste en polis kan råka ut för. Det handlar om millisekunder, det finns inte mycket tid att spela med, säger Johannes Knutsson, professor som arbetar på polishögskolorna i Oslo och Stockholm, till SvD.

Om polisen skjuter löper gäringsmannen 75 procents risk att bli träffad. Men trots att polisens vapenanvändning är en central fråga, saknas det statistik över de tillfällen polisen drar vapen. Knutsson menar att inrapporteringen till Rikspolisstyrelsen inte fungerar, skriver SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!