Lördag 15 Maj
Stockholm

Kristider - då dör färre i trafiken

Färre bilar på vägarna i kristider gör att färre dör i trafiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I krisens mörker i Sverige finns ljuspunkter. Färre bilar på gatorna och vägarna. Färre trafikdödade, kortare restider.

Så här långt in på 2009 har trafiken i Sverige minskat med tre procent, skriver Göteborgs-Posten som fått siffrorna från Vägverket. Enbart lastbilstrafiken har krympt med sex procent.

Till och med 18 mars i år hade 49 personer omkommit i trafiken. Samma period de senaste åren ligger genomsnittet på 75 döda.

Bensinförsäljningen var i februari 2008 fyra procent lägre än samma månad 2007, enligt GP medan dieseloljeförsäljningen gick ner sju procent.

I Göteborg har innerstadstrafiken minskat med sex procent och köerna morgon och kväll är inte lika trögflytande som förr. I februari var framkomligheten på åtta av tolv trafikleder bättre i år än samma månad i fjol. Och på de fyra trafikleder som bröt det mönstret kan man se orsaker som trafikolyckor och ett häftigt snöfall, med allt det innebär för köer och långsam trafik.

På E6:an genom Göteborg var snitthastigheten i februari i år 69 kilometer i timmen. Februari 2007 var hastigheten 64 kilometer i timmen.

– I januari i år var framkomligheten på alla stora trafikleder betydligt bättre än i januari förra året, säger Stellan Tengroth på Vägverket region Väst till Göteborgs-Posten.

– Trafiken har varit mycket nära kapacitetstaket på många leder i Göteborgsområdet de senaste åren. Det räcker med några procents minskning för att köerna skall bli färre och kortare och för att bilresorna skall bli betydligt snabbare, tillägger Stellan Tengroth i artikeln i GP.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela