Svagt stöd till unga som flyr hemmet

Var tionde gymnasieelev i Sverige har blivit utkastad hemifrån eller rymt.


Var tionde gymnasieelev i Sverige har blivit utkastad från sitt hem eller rymt från det. 14 procent av barnen som någon gång tvingats lämna hemmet var under 14 år, visar en undersökning från Rädda Barnen.

För att komma undan missbruksproblem, våld och konflikter i familjen känner många unga sig tvingade att rymma hemifrån.

– Problemet är mycket större än vad vi kunde förutse, säger Anna Frenning på Rädda Barnen.

De barn och ungdomar som tvingas fly hemmet eller blir utkastade får inte alltid den hjälp de behöver av de sociala myndigheterna. Det visar den första landsomfattande kartläggningen av problemet som Rädda Barnen presenterar.

Flickor mest utsatta

Rädda Barnen konstaterar att det brister både i det förebyggande arbetet och i socialtjänstens hantering av de barn och ungdomar som tvingats fly från sina familjer.

– Det måste finnas ett tydligare barnperspektiv inom socialtjänsten. I dag arbetar den främst med ett familjeperspektiv där man främst försöker förmå de unga att flytta hem igen. Det är säkert bra i vissa fall, men i många fall är det inte alls bra för barnen att komma tillbaka till en ohållbar situation. Därför måste andra lösningar hittas, exempelvis familjehem eller gruppboenden där barnen får det stöd och den tillsyn som de behöver, säger Anna Frenning.

– Problemen är störst i storstäderna, men de finns i hela landet. Flickorna är också mer utsatta än pojkarna, en förklaring till detta kan vara att unga flickor mår psykiskt sämre än de jämnåriga pojkarna, säger Anna Frenning.

Lättare få kontakt

Rädda Barnen pekar på att det måste finnas lättillgängligt stöd från socialtjänsten för barn i utsatta situationer.

– Det är viktigt att kommunernas socialtjänster ser över sin organisation så att det blir lättare för utsatta barn och ungdomar att komma i kontakt med socialtjänsten. Här spelar även kuratorer och psykologer en viktig roll inom elevhälsovården, framhåller Anna Frenning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!