Spikmatta för barn anmäls

"Ibland så somnar jag på spikmattan", säger en femåring.


Reklamen för det allra senaste i raden av populära stress- och massageproduker rör upp känslor. Team Shakti i Hofors gör reklam för Shaktimattan som är en spikmatta. Mattan används som en sorts akupunktur och sägs öka blodcirkulationen och syreupptagningen.

I reklamen som just nu finns i flera stora svenska tidskrifter intervjuas ett antal personer som berättar om deras erfarenheter av mattan. Bland annat en femåring.

"Det är skönt att ligga på spikmattan. Jag blir alldeles avslappnad och varm i hela kroppen. Ibland så somnar jag på spikmattan", säger Minna, 5 år, i reklamen för mattan.

Anmälan till Konsumentobudsmannen kommer från en orolig person som "arbetat med svårt sjuka barn under många år".

I anmälan skriver hon att hon "vet av erfarenhet att föräldrar kan lockas att gripa efter halmstrån för att på olika sätt försöka hjälpa sitt sjuka barn."

Nyheter24 når kvinnan bakom anmälan och undrar varför hon är så upprörd.

–Jag har jobbat med barn som har cancer och jag vet att de ofta lider av svår smärttillstånd och krämpor. som förälder är man då benägen att gripa efter nålar i höstacken. Och då tycker jag att det här känns som en osmaklig sak, berättar kvinnan som anmält reklamen för den populära spikmattan till konsumentombudsmannen.

Hon är medveten om att det finns oprövade metoder som kommer från österlandet och som kan ge effekt. Till exempel akupunktur som ansågs vara "hokuspokus" för 25 år sedan.

–Jag utesluter inte att spikmattan kan ha effekt, men det finns inga vetenskapliga studier som presenterats. Och då ska de absolut inte rikta reklamen till barn, avslutar en märkbart uppretad kvinna för Nyheter24.

I sin anmälan hänvisar hon till Lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. Och menar att produkten måste falla under den lagen eftersom den är till för att behandla olika krämpor, smärtor, ryggont och så vidare.

"Denna lag tillåter ju bara personal som tillhör hälso- och sjukvården att behandla barn under åtta år", avslutar hon sin anmälan.

Se Jakob Öqvist från "Vakna med The Voice" testa spikmattan:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?