Muslimer mer hatade än judar

Ny undersökning visar att fler är negativa mot muslimer och judar.


Fler och fler i världen får en allt mer negativ inställning till judar. Men det är inte de enda som är i strykklass. Än värre är det för muslimerna, som upplevs än mer negativt. Det visar den senaste attitydundersökningen från Pew Research Center, som har kartlagt människors inställning till olika etniska grupper och religioner.

I Spanien är judehatet som störst. Hela 46 procent av de svarande har en negativ inställning till judar, vilket kan jämföras med 34 procent i Ryssland och 7 procent i USA. Samtliga siffror är högre än vad de var för några år sedan i liknande mätningar av institutet. Storbritannien utgör det enda undantaget där antisemitismen inte har ökat de senaste åren.

Ungefär hälften av befolkningen i Tyskland och Spanien är negativt inställda till muslimer i samma undersökning. Och där har förändringen pågått under en längre tid än om man jämför med tiden där antisemitismen har ökat.

Inställningen mot kristna är i Europa mindre negativ hos gemene man än den är mot muslimer och judar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

1 timme sedan
I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.