Mattias Flink söker resning

Livstidsdömde Mattias Flink vill ha sitt straff tidsbestämt.


– För mig handlar det om att alla ska behandlas lika och att HD:s praxis ska gälla även mig, säger Flink till TT.

Både tingsrätt och hovrätt avslog förra året Flinks ansökan om tidsbestämning med motiveringen att straffvärdet för hans brott är för högt för att omvandla livstidsstraffet. Den före detta fänriken sköt i juni 1994 ihjäl sju personer vid regementet i Falun i samband med ett alkoholutlöst psykosgenombrott.

Men i en vägledande dom förra våren skrev Högsta domstolen att det inte är straffvärdet utan återfallsrisken som ska avgöra om någon ska få tidsbestämning. HD satte alltså samhällsskyddet högst. Rättsmedicinalverket har bedömt att Flink har en låg risk för återfall i grov brottslighet.

Grymma mord

I HD:s dom slogs också fast att när risken för återfall är låg ska livstidsstraff tidsbestämmas till 18, 21 eller 24 år. Det högre straffet ska reserveras för särskilt grymma mord. Om Flink, som han nu hoppas, får sitt straff tidsbestämt till 24 år släpps han ut om två år då han avtjänat 16 år. Men trots den praxis som domstolen själv slagit fast om maximalt 24 års fängelse så nekades Flink i november förra året prövning av HD. Beslutet motiverades inte, vilket är brukligt i HD.

Strider mot svensk lag

Vi hoppas nu att HD en gång för alla ska slå fast att de menade att en person med låg återfallsrisk maximalt kan få sitt livstidsstraff tidsbestämt till 24 år, säger Flinks advokat Johan Eriksson till TT.

I resningsansökan skriver han att hovrätten har tolkat HD:s vägledande dom så att man utifrån brottets straffvärde kan tidsbestämma ett livstidsstraff till längre tid än 24 år.

– Men den bedömningen är ett sådant avsteg från HD:s praxis att den kan sägas stå uppenbart i strid med svensk lag, skriver Eriksson vidare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.