Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mattias Flink söker resning

- 27/03/2009, 17:06 -

Livstidsdömde Mattias Flink vill ha sitt straff tidsbestämt.

– För mig handlar det om att alla ska behandlas lika och att HD:s praxis ska gälla även mig, säger Flink till TT.

Både tingsrätt och hovrätt avslog förra året Flinks ansökan om tidsbestämning med motiveringen att straffvärdet för hans brott är för högt för att omvandla livstidsstraffet. Den före detta fänriken sköt i juni 1994 ihjäl sju personer vid regementet i Falun i samband med ett alkoholutlöst psykosgenombrott.

Men i en vägledande dom förra våren skrev Högsta domstolen att det inte är straffvärdet utan återfallsrisken som ska avgöra om någon ska få tidsbestämning. HD satte alltså samhällsskyddet högst. Rättsmedicinalverket har bedömt att Flink har en låg risk för återfall i grov brottslighet.

Grymma mord

I HD:s dom slogs också fast att när risken för återfall är låg ska livstidsstraff tidsbestämmas till 18, 21 eller 24 år. Det högre straffet ska reserveras för särskilt grymma mord. Om Flink, som han nu hoppas, får sitt straff tidsbestämt till 24 år släpps han ut om två år då han avtjänat 16 år. Men trots den praxis som domstolen själv slagit fast om maximalt 24 års fängelse så nekades Flink i november förra året prövning av HD. Beslutet motiverades inte, vilket är brukligt i HD.

Strider mot svensk lag

Vi hoppas nu att HD en gång för alla ska slå fast att de menade att en person med låg återfallsrisk maximalt kan få sitt livstidsstraff tidsbestämt till 24 år, säger Flinks advokat Johan Eriksson till TT.

I resningsansökan skriver han att hovrätten har tolkat HD:s vägledande dom så att man utifrån brottets straffvärde kan tidsbestämma ett livstidsstraff till längre tid än 24 år.

– Men den bedömningen är ett sådant avsteg från HD:s praxis att den kan sägas stå uppenbart i strid med svensk lag, skriver Eriksson vidare.

Skrivet av: