Svensk mötte gripna USA-journalister

UD bekräftar att mötet ägt rum.


Svenska utrikesdepartementet (UD) bekräftar att ett svenskt sändebud fått träffa de två amerikanska journalister som kvarhålls i Nordkorea.

– Vi kan bekräfta att det har skett, men i övrigt kommenterar vi det inte, säger Cecilia Juhlin, chef för press-, informations- och kommunikationsenheten vid UD.

Regeringen i Washington meddelade tidigare på måndagen att ett svenskt sändebud på USA:s vägnar har fått träffa de två amerikanska journalisterna. Men inte heller USA:s UD gav några närmare detaljer.

– Det skedde i helgen. En företrädare för svenska ambassaden träffade de båda var för sig, sade UD-talesmannen Gordon Duguid enligt USA-medier.

De två kvinnorna, som arbetar för Al Gores mediesatsning Current TV, greps i mitten av mars av nordkoreanska gränsvakter och anklagades för att ha tagit sig in i Nordkorea olagligen. Landet förbereder nu ett åtal mot dem, skriver nyhetsbyrån AFP, som åberopar Nordkoreas statliga informationsorgan KCNA.

USA har ingen egen diplomatisk representation i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Den svenska ambassaden där handhar även USA:s intressen i det strikt kommunistiska landet.

Juhlin hänvisar just till att Sverige har skyddsmaktsuppdraget åt USA i Nordkorea. Alla kommentarer ska komma från State departement (amerikanska UD).

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!