Kritik mot väntat robotprov

En uppskjutning kan vara nära förestående.


Nordkorea rapporteras ha placerat vad som tros vara långdistansroboten Taepodong-2 på en startplatta vid uppskjutningsplatsen Musudan-ri. Det tolkas som att en uppskjutning närmar sig, trots protester från omvärlden.

Amerikanska tjänstemän bekräftade på onsdagen tidigare medierapporter om att roboten placerats på startplattan. USA:s utrikesminister Hillary Clinton kommenterade de nya rapporterna med att en uppskjutning vore en provokation som inte skulle passera obemärkt utan få konsekvenser. Hon specificerade inte vilka dessa konsekvenser skulle bli, men upprepade tidigare hot om att USA drar ärendet inför FN:s säkerhetsråd med krav på nya sanktioner om Nordkorea fullföljer planerna.

Trestegsraket

En amerikansk källa sade att placeringen på rampen kan vara en signal om att en uppskjutning är nära förestående, men att ett exakt tidsschema inte går att ange. En annan icke namngiven amerikansk tjänsteman sade att Nordkorea har monterat ihop två delar av vad som väntas bli en trestegsraket.

Pyongyangregeringen har sagt att den ämnar skjuta upp en satellit någon gång mellan den 4 och den 8 april. Men många andra länder ser detta som en förtäckt provskjutning med långdistansroboten, som teoretiskt skulle kunna nå så långt som till USA. Nordkorea har också meddelat internationellt att raketens planerade uppskjutningsbana går över Japan och att olika raketsteg väntas falla ner öster och väster om landet.

FN-sanktioner

Ett robotprov skulle vara ett brott mot rådande FN-sanktioner, och bedömare tror att meddelandet därför kan vara ett sätt av den nordkoreanska regimen att kunna säga att uppskjutningen inte strider mot sanktionerna. Dessa infördes sedan Nordkorea 2006 genomfört en rad provskjutningar med robotar.

Sydkorea och USA anser dock att sanktionerna inte gör skillnad mellan ett robotprov eller ett satellituppdrag eftersom samma robot används - Taepodong-2. Första och enda gången Nordkorea har testat Taepodong-2 var 2006 då den exploderade efter 40 sekunder. Experter har bedömt att Nordkorea behöver ytterligare tio dagars förberedelser när väl roboten placerats på startplattan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!