Japan redo skjuta ner felande robot

Nordkorea: "Försök att skjuta ner roboten betraktas som en krigshandling."


Japans regering beordrade på fredagen militären att vara redo att skjuta ner en nordkoreansk robot eller delar av den om de hotar att falla på japanskt territorium, om Nordkoreas väntade robotprov skulle gå snett.

Pyongyang har aviserat en satellituppskjutning mellan 4 och 8 april, men USA och dess asiatiska allierade misstänker att det i själva verket handlar om en otillåten test av en robot som i teorin kan nå Alaska.

Japan väntas också flytta mark- och fartygsbaserade antirobotvapen till norra Japan, som ligger under den nordkoreanska robotens väntade bana. Även USA har sänt två krigsfartyg till området.

Nordkorea har tidigare sagt att alla försök att skjuta ner roboten kommer att betraktas som en krigshandling. Även om FN tar upp Nordkoreas planer på att skjuta upp en långdistansrobot till diskussion, kommer det att betraktas som en "fientlig" handling. För Nordkoreas del är samtalen om kärnvapennedrustning i så fall över, hotade Nordkoreas utrikesdepartement på torsdagen.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade i onsdags att USA, om Nordkorea står fast vid sina robotplaner, drar ärendet inför FN:s säkerhetsråd med krav på nya sanktioner.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!