Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler brottsmisstänkta i fjol

- 31/03/2009, 11:01 -

Fler brott klarades upp förra året, men det anmäldes också fler.

Fler brott klarades upp förra året, men det anmäldes också fler.

Antalet misstänkta personer ökade samtidigt och störst var ökningen bland kvinnor och unga.

Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) definitiva brottsstatistik för 2008 klarades i fjol 478 000 brott upp. Det är 35 procent av alla anmälda brott och en ökning med knappt två procent jämfört med 2007.

Drygt hälften av alla uppklarade brott, 231 000, klarades upp genom att någon person åtalades för brottet. Övriga ansågs uppklarade av andra skäl, exempelvis genom att polisen inte kunnat styrka att ett brott verkligen begåtts eller att den misstänkta personen är under 15 år och inte straffmyndig. Detta kallas för teknisk uppklaring.

Antalet personer som misstänktes för brott i landet ökade förra året med nästan 7 000 till totalt 119 200 personer, en ökning med sex procent. Ökningen skedde framför allt bland personer som var misstänkta för narkotikabrott, misshandel och butiksstölder.

Antalet misstänkta personer ökade i samtliga åldersgrupper, men mest i åldern 18-20 år där ökningen var hela tio procent.

Som tidigare år är de flesta brottsmisstänkta, 80 procent, män. Kvinnorna är dock på frammarsch. Förra året registrerades 24 300 kvinnor som misstänkta för brott och det är en ökning med nio procent jämfört med 2007.

De vanligaste brottet bland kvinnorna är stölder medan trafikbrott och brott mot person är vanligast bland männen.

Skrivet av: