Stureplansmördaren på permission

Tommy Zethraeus får fyra timmar i friheten.


Kriminalvården beviljar den kände Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, 39, permission. Han kommer att få fyra timmar i den friska luften och vara under bevakning under en lufthålspermission. Kumlaanstalten upplever att Zethraeus har förändrats i "positiv bemärkelse", trots att det till en början fanns svårigheter till anpassning.

Huvudkontoret fattade beslutet efter att Zethraeus ansökt om särskild permission, som bara kan ges en gång per år. Det blir upp till anstalten att bestämma tidpunkt och utformning. Sedan november 2007 är han placerad vid Kumlaanstaltens enhet för livs- och långtidsdömda.

Zethraeus var en av huvudpersonerna i Stureplansmorden, där fyra människor dödades och över 20 skadades 1994. Tillsammans med sina kumpaner hamnade han i gräl med dörrväkterna på Sturecompagniet på Stureplan i Stockholm och återkom för att hämnas.

Robinsonaktuelle Michel Berendji, 39, var på plats vid morden. Han hade vänner som blev träffade, och han kände en av dörrvakterna som blev mördade. Men han blir inte illa berörd av att Zethraeus får röra sig på stan.

– Det har gått så långt efter att detta inträffade. Livet går vidare, och något sådant gör man inte igen. För mig personligen var det en traumatisk upplevelse, säger Berendji till Nyheter24.

Så sent som den 10 februari i år fick Zethraeus avslag på sin begäran om att få sitt straff tidsbegränsat. Det har visat sig att han under sin tid på Kumlaanstalten har fortsatt att begå brott. Under 2002-2008 har Zethraeus tidigare haft tre utevistelser.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!