Livstid för Eklund

Falu tingsrätt beslutade i dag att Eklund får livstids fängelse.


Ett av årets mest uppmärksammade brott har nått sitt slut. Falu tingsrätt har nu dömt Anders Eklund till livstids fängelse för morden på Engla Juncosa Höglund och Pernilla Hellgren.

Hans advokat Leif Silbersky har inte invänt mot livstidsstraffet men tryckt hårt på att Eklund måste få vård i fängelset.

Om Anders Eklund inte överklagar sitt livstidsstraff kommer han att skickas till riksmottagningen på Kumlafängelset, där man bedömer brottslingarnas säkerhetsbehov innan de slussas vidare ut på anstalt.

Ekund kommer sannolikt att placeras på ett av de fängelser som är specialiserade på att ta emot barnsexbrottslingar.

– Fångkollektivet i allmänhet har en benägenhet att vara aggressiva mot just sexbrottslingar, därför måste de skyddas, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson.

På eftermiddagen den 5 april i år fick Eklund syn på tioåriga Engla när hon kom cyklande på en grusväg utanför Stjärnsund i Dalarna. Han körde enligt egen utsago ikapp henne och började prata. När Engla, som Eklund uttryckte det, "mopsade sig" tappade han fattningen och fick "tunnelseende". Han våldtog och ströp sedan flickan och dumpade hennes kropp på en ödslig skogsväg sedan han försökte bränna kroppen.

Åtta år tidigare, den 4 juni 2000, förföljde Eklund 31-åriga Pernilla Hellgren när hon gick hem från en gatufestival i Falun. På en ödslig plats överföll, våldtog och ströp han henne. Kroppen lämnades synlig och avklädd i ett skogsparti.

Åklagare utreder om Dalapolisen gjort något straffbart fel när de missade att kolla tidigare tips som pekade ut Eklund som skyldig till Pernilla-mordet. Dalapolisen har själv ställt frågan om tragedin med mordet på Engla kunde ha undvikits. Utredningen om misstänkt tjänstefel beräknas bli klar inom kort.

Anas González Cruz//TT

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

Polis utreder dubbelmord i Gävle

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.