Under flera års tid blev pojken trakasserad.
Under flera års tid blev pojken trakasserad. - Foto: TT bild

Homosexuell trakasserad i skola – rektor bad honom sudda bort orden

Nu utreder Diskrimineringsombudsmannen (DO), skolan efter att eleven under flera år trakasserats på grund av sin sexuella läggning. I stället för att agera mot mobbarna så bad rektorn den utsatta eleven att sudda glåporden.


2 kap. 7 § Diskriminerings
lagen

"Om en utbildningsanordnare får kännedom om att ett barn, en elev eller studerande som deltar i eller söker till utbildningsanordnarens verksamhet anser sig i samband med verksamheten ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier, är utbildningsanordnaren skyldig att utreda omständigheterna kring de uppgivna trakasserierna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra trakasserier i framtiden."

GÖTEBORG. En elev på en skola i Göteborg har anmält sin skola för att inte ha utrett de trakasserier som han under flera år utsattes för på grund av sin sexuella läggning. Enligt anmälan ska pojken ha blivit mobbad under högstadietiden. Andra elever skrek bög efter honom, klottrade att "han var en smutsig bög" på toaletterna och på hans bänk.

"Sudda bort det själv"

"Jag grät varje dag för att jag inte ville gå till skolan, för att jag skämdes", står det i anmälan. När han påtalade trakasserierna för rektorn ska han ha sagt att pojken själv skulle sudda bort orden på väggarna. Enligt anmälan ska också nedsättande och kränkande ord ha klottrats på utsidan av skolbyggnaden och eleven var till slut tvungen att söka sig bort från skolan.

Inget gjordes för att förhindra

Den utsatte eleven uppger i sin anmälan att varken lärare eller rektorer gjorde någonting för att förhindra mobbningen

Nu har Diskrimineringsombudsmannen (DO) valt att utreda anmälan som inkommit, med hänvisning till 2 kap. 7 § i diskrimineringslagen. Där står det att en utbildningssamordnare ska utreda omständigheterna kring de uppgivna trakasserierna, om en elev som deltar i dennes verksamhet uppges ha blivit utsatt.

Nyheter24 söker skolans rektorer.

DO
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.