Tisdag 15 Jun
Stockholm

2009 en sekund försent

Du får vänta en extra skottsekund innan tolvslaget i år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är du peppad inför nyårsafton? Kan du knappt bärga dig i väntan på tolvslaget?

Då har vi dåliga nyheter. För i år kommer du nämligen få vänta en hel sekund extra innan det nya året kan ringas in på riktigt.

För första gången sedan 2005 är en skottsekund inlagd vid tolvslaget, för att tidssystemet ska hålla jämna steg med jordens rotation, skriver Svenska Dagbladet.

"En plusskottsekund kommer att läggas in i slutet av december 2008", har IERS, ett globalt organ som kan uttydas Internationella jordsnurrtjänsten, meddelat. Myndigheten förtydligar att de hyperexakta atomuren världen över vid årsskiftet 2008-09 därmed kommer att slå 23.59:59, 23.59:60, 00.00:00, i stället för att som vanligt gå direkt från 59 sekunder till 00.

Skottsekunder är justeringar i tidssystemet på grund av att jordens rotation runt sin egen axel går allt långsammare. Noggrannheten blir allt viktigare i och med exakta tekniker som positioneringssystemet GPS.

Men det var faktiskt bara tre år sedan vi fick uppleva skottsekunden senast, vid årsskiftet 2005-06.

Det internationella tidssystemet hanteras av ITU (International Telecommunication Union), där Sverige representeras av Post- och telestyrelsen, i Genve och IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service) i Paris, skriver SvD.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Stopp för raketer