Rekordmånga sms på julafton

Ett flitigt fingrande på mobilen hör numera julen till.


Ett flitigt fingrande på mobilen hör numera julen till. På julafton skickade svenskarna sms som aldrig förr. Noteringen blev över 60 miljoner meddelanden, men troligen slås rekordet redan vid nyår.

Alla de fyra operatörerna Telia Sonera, Tele 2, Tre och Telenor rapporterar nya högsta noteringar från julafton. Jämfört med julen 2007 ligger ökningarna på 20-30 procent. Ännu större är uppgången när det gäller bildmeddelandena mms - men de flesta julhälsningar med mms skickas under december före julafton.

– Det är en tydlig trend med alltfler digitala julhälsningar, som sms, mms eller e-post, säger Charlotte Züger, kommunikationschef på mobilteletjänster hos Telia Sonera.

Enligt en av företagets marknadsundersökningar är det främst personer mellan 14 och 35 år som skickar många julhälsningar per sms. Konkurrenten Telenor konstaterar att svenskarna tycks skicka sms minst lika ofta under sin ledighet som när de jobbar. Ett sms i stället för ett vykort från semestern blir allt vanligare.

Men trots den ökade elektroniska konkurrensen har Posten i år hållit ställningarna vad gäller traditionella julkort. Prognosen för i år ligger på 39 miljoner julkort i år, ungefär samma notering som förra året.

Den exakta sms-rekordet på julafton blev 62,8 miljoner meddelanden. Allt talar för att det rekordet bara blir veckogammalt och slås timmarna före och efter tolvslaget på nyårsafton. Förra året sändes då 54 miljoner sms, kanske blir det tio miljoner till i år. Med den stora anhopningen under några få timmar vid nyår kan det hända att det att det dröjer längre än normalt innan meddelandet når fram till mottagaren, men några speciella andra tekniska problem innebär inte anstormningen.

– Det gäller att se till att ha nätet i topptrim, säger Charlotte Züger.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!