Nya direktiv.
1 av 4
Nya direktiv. - Foto: TT
Tufft för snusare.
2 av 4
Tufft för snusare. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mentholcigaretter kommer att förbjudas.
3 av 4
Mentholcigaretter kommer att förbjudas. - Foto: TT
Liksom smak på dosan.
4 av 4
Liksom smak på dosan. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Så sätter EU nya pinnar i hjulet för det smaksatta snuset

Inga smaker får anges på snusdosor – och mentholcigaretter kommer att förbjudas.


Gillar du smaksatt snus? Det kan du fortsätta med – men snart kanske inte smaken får stå på dosan. Det uppger Dagens Eko, som hänvisar till en utredning som presenteras på onsdagen.

– Tobaksproduktdirektivet har regler om vad som får stå på förpackningar och i konskevens med det här förbudet mot smaker så säger man att man heller inte får hänvisa till smak och där har Sverige inget undantag så som förslaget ser ut nu, så gör vi inget undantag för snuset, säger lagman Göran Lundahl till Dagens Eko.


Det svenska snuset får fortfarande ha vilken smak som helst, eftersom att det bara säljs i Sverige – men det får alltså inte stå vilken smak det är på dosan.

Dagens Eko skriver att "hur konsumenten ska få reda på vad snuset smakar är inte utredningens sak att förslå. Tobakshandlarna och tobaksbolagen får alltså själva helt enkelt hitta på ett nytt system att informera på", och när slutbetänkandet kommer kan det också komma att finnas nya förslag kring direktiven runt just marknadsföringen av snus.

Utredningen kan också komma att påverka hur stora varningstexterna på tobaksprodukter kommer att vara i framtiden. Enligt Ekot har politiker varnat för att grundlagen kan komma att behöva ändras eftersom att texterna kan täcka mer än halva paketet – men Lundahl håller inte med.

– Det finns ändå ett visst utrymme som faller utanför tryckfrihetsförordningen. Dels att komma med varningstexter på farliga produkter, dels att i lag reglera hur man får marknadsföra sina produkter och då tycker vi att den storlek som man föreslår nu för cigaretter nu går att genomföra utan att det står i strid med tryckfrihetsförordningen, säger han till Ekot.

Dessutom kommer utredningen som väntat att föreslå ett förbud mot mentolcigaretter – däremot kommer inget svar på om e-cigaretter ska räknas som tobaksprodukt eller som en läkemedelsprodukt förrän vid slutbetänkandet till hösten.

– Om nu kammarrätten skulle säga det här är inte läkemedel, ja då blir ju den här frågan oreglerad. Men tycker man att det är läkemedel, ja då finns det en bra reglering som tar hand om e-cigaretter, säger Lundahl till Ekot.

/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Snusar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).