Så sätter EU nya pinnar i hjulet för det smaksatta snuset
Inga smaker får anges på snusdosor – och mentholcigaretter kommer att förbjudas.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Gillar du smaksatt snus? Det kan du fortsätta med – men snart kanske inte smaken får stå på dosan. Det uppger Dagens Eko, som hänvisar till en utredning som presenteras på onsdagen.
– Tobaksproduktdirektivet har regler om vad som får stå på förpackningar och i konskevens med det här förbudet mot smaker så säger man att man heller inte får hänvisa till smak och där har Sverige inget undantag så som förslaget ser ut nu, så gör vi inget undantag för snuset, säger lagman Göran Lundahl till Dagens Eko.
Det svenska snuset får fortfarande ha vilken smak som helst, eftersom att det bara säljs i Sverige – men det får alltså inte stå vilken smak det är på dosan.
Dagens Eko skriver att "hur konsumenten ska få reda på vad snuset smakar är inte utredningens sak att förslå. Tobakshandlarna och tobaksbolagen får alltså själva helt enkelt hitta på ett nytt system att informera på", och när slutbetänkandet kommer kan det också komma att finnas nya förslag kring direktiven runt just marknadsföringen av snus.
Utredningen kan också komma att påverka hur stora varningstexterna på tobaksprodukter kommer att vara i framtiden. Enligt Ekot har politiker varnat för att grundlagen kan komma att behöva ändras eftersom att texterna kan täcka mer än halva paketet – men Lundahl håller inte med.
– Det finns ändå ett visst utrymme som faller utanför tryckfrihetsförordningen. Dels att komma med varningstexter på farliga produkter, dels att i lag reglera hur man får marknadsföra sina produkter och då tycker vi att den storlek som man föreslår nu för cigaretter nu går att genomföra utan att det står i strid med tryckfrihetsförordningen, säger han till Ekot.
Dessutom kommer utredningen som väntat att föreslå ett förbud mot mentolcigaretter – däremot kommer inget svar på om e-cigaretter ska räknas som tobaksprodukt eller som en läkemedelsprodukt förrän vid slutbetänkandet till hösten.
– Om nu kammarrätten skulle säga det här är inte läkemedel, ja då blir ju den här frågan oreglerad. Men tycker man att det är läkemedel, ja då finns det en bra reglering som tar hand om e-cigaretter, säger Lundahl till Ekot.