Dementa åldringar glömdes bort

Attendo Care i ny vårdskandal.


Återigen har Attendo Care i Täby hamnat i blåsväder. För bara en månad sedan glömdes en dement kvinna i sin säng i nästan ett helt dygn utan någon som helst tillsyn. Då sades det att nya rutiner skulle hindra något liknande från att inträffa igen.

Nu har det hänt. Igen. Det som inte skulle kunna ske. På samma ålderdomshem på Åkerbyvägen 2. 37 dagar hann det gå.

En dement kvinna som lades på kvällen glömdes bort till lunchtid dagen därpå. Attendo Care skyller på att hon var nyinflyttad.

– Det handlade om en ganska nyinflyttad boende. Den i personalen som ansvarade för väckningen var sjuk dagen innan och visste inte att rummet var bebott, säger Mikael Persson, tillförordnad informationschef på Attendo Care till Mitt i Täby.

Täby kommun börjar tappa tålamodet med Attendo Cares slarv och företagets framtid i kommunen är osäker.

– Det är klart att man trodde att det inte skulle ske igen. Det ruskiga är att man ännu inte har rutiner med checklistor, säger Thomas Nilsonne, Socialnämndens ordförande, till Mitt i Täby.

Förutom att Attendo Care glömt bort sina vårdnadstagare har det visat sig att företaget även slarvat bort viktiga dokument kring sina boende. Det handlar om sekretessbelagda dokument rörande de boendes medicinering och sjukdomar.

– Vad jag förstår så är det någon som råkat förstöra dokumentation, det är helt oacceptabelt. Det är elementära saker som alltid ska finnas, säger Thomas Nilsonne.

Tidigare har bland annat Lidingö Kommun sagt upp sitt avtal med Attendo Care till följd av upprepade fall av vanvård.

"Sedan vi på Attendo Care fick vårt första uppdrag 1988 har vi envetet arbetat för att förbättra vården och omsorgen i Sverige." Detta skriver Attendo Care på sin hemsida. Det verkar som om företaget har en lång väg kvar på sitt "envetna arbete."

Skrivet av:

Senaste nytt

Tjänstesektorns tillväxt bromsar in

Hacking: Ditt barns gamla smartphone kan vara en säkerhetsrisk?

Gav du din gamla jobbtelefon till barnen? Det kan innebära en rejäl säkerhetsrisk – och hackare kan komma åt både ditt barns, dina egna och ditt jobbs känsliga uppgifter. Hackare blir mer sofistikerade, medan de äldre mobilernas operativsystem inte uppdateras. Och ett antivirusprogram kanske inte räcker som skydd.

Riksrevisionen: Avveckla Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden bör avvecklas, anser Riksrevisionen i en granskningsrapport. Enligt granskningen får fonden in mer pengar än den hinner dela ut. Dessutom är kontrollen av vilka organisationer som söker bidrag otillräcklig.

Polisen i Ljungby rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Ljungby", skriver polisen på sin hemsida.

Därför kan du inte se din deklaration hos Skatteverket

Skatteverkets hemsida var under måndagen överbelastad och även på tisdagsmorgonen är det svårigheter att komma in på sajten.

Kraftigt vinstlyft för Scania

Det blev ett kraftigt vinstlyft för Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania i fjärde kvartalet. Men orderingången viker nedåt.