90-åring fick rätt bo med sin make

Länsrätten har givit en 90-årig kvinna rätt att bo med sin make på vårdhem.


Efter att ha varit gifta i 69 år är det omänskligt att inte längre få bo och leva tillsammans.

Det konstaterar en 90-årig kvinna i Malmö, som nekades att flytta med när hennes make blev sjuk och hamnade på vårdhem. Nu har länsrätten givit henne rätt.

Den gamla damen blev djupt deprimerad och var otrygg i sin ensamhet i parets lägenhet. Av kommunens egen utredning framgick dessutom att hon har hjärtproblem, yrsel, ont i höfterna och inte kan använda ena handen, skriver Skånska Dagbladet.

Trots det höll stadsdelsförvaltningen i Västra Innerstaden fast vid beslutet att hennes hjälpbehov kunde tillgodoses genom en utökning av hemtjänsten. Men kvinnan överklagade till länsrätten och kan nu åter bo tillsammans med sin 95-årige make.

Det är vid en samlad bedömning inte möjligt att bortse från den långa tid makarna levt tillsammans, säger länsrätten och konstaterar att kvinnan mår så dåligt av att bo ensam att hon inte kan anses ha den skäliga levnadsnivå som hon har rätt till enligt lagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gata i Lund spärras av – bombskydd på väg

Flera utredningar på kritiserad anstalt

Utredningar av "individer och händelser" pågår just nu på Skänningeanstalten, uppger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmberg för P4 Östergötland.

Polisen rapporterar om farligt föremål, Lund

"Kontroll av föremål i centrala Lund", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

1 timme sedan
Närmare 200 kroppar uppges ha hittats nedgrävda vid Khan Yunis-sjukhuset Nasser sedan Israels styrkor lämnat staden, som är Gazaremsans näst största. Arbetet med att gräva fram kvarlevor väntas ta flera dagar.

Nytt robottest från Nordkorea mot Japan

1 timme sedan
Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska och japanska myndigheter.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Olycka på Lidövägen", skriver polisen på sin hemsida.