Etanolförsäljningen rasar kraftigt

Bilisterna väljer bort miljön när plånboken blir tunnare.


Försäljningen av etanol minskar drastiskt. Sveriges bilister väljer bort det miljövänliga drivmedlet till förmån för den avsevärt billigare bensinen.

Försäljningen har minskat med över 50 procent på bara en månad.

– Folk håller hårt i plånbken och prisskillnaden har varit helt avgörande säger Göran Lindell, biträdande direktör vid Svenska Petroleuminstitutet, till GP.

I går tog OKQ8 9,59 kronor för en liter av etanolfordonsbränslet E 85 vid bemannade stationer och 10,19 kronor för blyfri 95-oktanig bensin. Men eftersom E 85 drar runt 30 procent mer bränsle än bensindrivna bilar så innebär det en prisskillnad på över två kronor. Till förmån för den mer miljöfarliga bensinen.

– Det är mycket pengar, säger Göran Lindell. Det såg likadant ut i slutet av 2006 då etanolen var dyrare än bensin. Försäljningen vände upp igen under 2007 när bensinpriset sköt i höjden.

Petroleuminstitutets statistik över november månads försäljning jämfört med oktober bekräftar siffrorna, och en rundringning som GP gjort till fem stora bensinbolag visade att försäljningen i genomsnitt minskat med cirka 50 procent.

För Jet sjönk försäljningen med 65 procent, skriver GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!