Onsdag 1 Dec
Stockholm

Fakturor hotar miljön

E-fakturor kan minska koldioxidutsläppen med 40 000 ton.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den feta fakturan för klimatförändringarna kommer från pappersarkivet. Nu visar det sig att de svenska koldioxidutsläppen skulle kunna kapas med 40 000 ton, motsvarande det 13 000 bilar släpper ut varje år, om företagen gick över till e-fakturor.

1,4 miljarder fakturor skickas ut årligen av svenskt näringsliv. Bara en bråkdel skickas ut digitalt. En omställning skulle minska koldioxidutsläppen kraftigt, visar en ny undersökning.

– Vår studie bekräftar tidigare erfarenheter när det gäller energi och växthusgas. Genom att använda e-fakturor kan man som företag och konsument enkelt bidra till att minska koldioxidutsläppen, säger Åsa Moberg, forskare på avdelningen för miljöstrategisk analys på KTH och projektledare för undersökningen, till Dagens Nyheter.

Även om majoriteten av företagen erbjuder e-fakturor skickas bara fyra procent av den totala mängden fakturor digitalt. Sedan juli är det obligatoriskt för svenska myndigheter att ta emot och skicka e-fakturor. Därmed beräknas staten spara fyra miljarder kronor under en femårsperiod.

– Myndigheterna har en skyldighet att både skicka och ta emot elektroniska fakturor. Genom e-fakturering finns en stor potential att kunna effektivisera administrationen på svenska myndigheter och det ger många fördelar för företagen, säger Peter Norén, ansvarig för e-handel på Ekonomistyrningsverket, till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela