Karolinska drabbat av it-haveri

Flera operationer har ställts in eftersom man inte kommer åt journalerna.


STOCKHOLM. I dag kan doktorerna på Karolinska sjukhuset i Stockholm inte komma åt patienternas journaler, på grund av att datasystemet har kraschat. Därför har också ett antal operationer ställts in.

– Vi har lokaliserat var felet har uppstått men vi har fortfarande inte löst det. Teknikerna gör sitt yttersta. Men om det inte är löst tills imorn kan det innebära komplikationer, säger Svante Baehrendtz, chefsläkare på Karolinska sjukhuset till Nyheter24.

Ja, vad händer då?

– Då måste vi styra om ambulansflödena och stoppa flera operationer. Dessutom måste vi kalla in extra material, säger Svante Baehrendtz till Nyheter24.

Vilka kan riskerna bli när datorsystemet inte fungerar?

– När all labbdata förs över manuellt kan det bli fel på grund av den mänskliga faktorn. Man kan höra fel, eller sätta ett komma fel. Men alla är informerade och gör sitt bästa, säger Svante.

– Det försvårar också för akutpersonalen om de intagna inte är i tillstånd att de kan berätta vem de är. Nu har vi inga journaler att gå på, säger Svante Baehrendtz till Nyheter24.

Datorhaveriet med journalsystemet Takecare har drabbat sjukhusverksamheten i Solna, men också i Huddinge och på Gotland.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!