Blivande barnmorskor lurade

Slumpen har fått avgöra vilka som kommit in på barnmorskeprogrammet.


LUND. Det är slumpen, och inte akademiska meriter som har fått avgöra vilka som kommit in på det populära programmet.

Cecilia Gertsson är i dag vikarierande sjuksköterska och hade drygt 100 akademiska poäng mer än vad som krävdes för att komma in. Men hon antogs inte. Däremot antogs en kollega till henne som har 100 färre akademiska poäng.

– Jag har flera studenter som påpekat det här och är jättebesvikna, studievägledaren Helena Reneby Elvin, enligt Sydsvenskan.

2007 sänktes behörighetskravet för att studenter skulle gå vidare från grund- till avancerad nivå utan att ta studieuppehåll. Då sänktes taket till 165 poäng, vilket innebär att den poängsumman är den enda som räknas, oavsett slutpoäng.

De som söker till programmet måste ha arbetat i minst ett år vilket gör att alla når taket. Därför får lottning avgöra vilka som kommer in.

Till och med den biträdande utbildningschefen på medicinska fakultetet har missat förändringen.

– Nej, jag tycker inte att det var så tydligt, vi har ju själv missat det i början. Vi trodde att vi hade ett högre tak, säger Britt-Marie Nilsson.

När studenter protesterade bestämde sig medicinska fakultete för att skicka in en ansökan om ändring på reglerna. Chef på antagningsnämnden, Michael Olofsson, menar att reglerna inte ändrats då medicinska fakultetes ansökan kom in för sent. Men Olofsson anser att det är rimligt att de bäst meriterade får platserna.

– Visst det kan jag tycka men nu har vi ett detta regelverk. Till höstterminen 2009 blir det ändring, säger Olofsson.

Av de 141 som sökte till programmet våren 2009 kom 20 personer in – alla genom lottning, skriver Sydsvenskan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!