Quicks "ickeoffer" Johan Asplund

- 22/12/2008, 15:59 -

Johan Asplunds föräldrar är säkra på att Thomas Quick inte mördat deras son.

Quickhärvan tillhör en av svensk kriminalhistorias största mordgåtor - som kanske aldrig kommer lösas. 11-årige Johan Asplund försvann från sitt hem norr om Sundsvall i november 1980 och hittades aldrig.

Tretton år senare träder den så kallade "Sätermannen", Tomas Quick, fram och påstår att han mördat Johan Asplund. Det var Quicks första erkännande. Utredningen leddes senare av den nu starkt ifrågasatte åklagaren Christer van der Kwast och 2001 dömdes Quick för mordet på Johan Asplund. Detta trots att en annan man dömts för olaga frihetsberövande av Johan Asplund 1985, men sedan friats för mord i hovrätten.

Genom en SVT-dokumentär tas nu fallet upp på nytt och Johan Asplunds föräldrar välkomnar granskningen.

– Det är det här vi har väntat på, äntligen är det någon klok och vettig människa som reagerar på denna dårskap, säger Johans mamma Anna-Clara Asplund, till SVT Mittnytt.

Även Johans pappa, Björn Asplund ställer sig mycket kritisk till hur mordutredningarna skötts.

– Det viktiga när det gäller Thomas Quick är att alla vi som följt detta på närmare håll, då menar jag även poliser och jurister, nog har varit eniga om att den här märkvärdiga trojkan med terapeuter, utredare och åklagare som har lett förundersökningen, har manipulerat för att få fram det resultat som de själva önskat. Jag brukar säga så här: Det är betydligt fler som har gjort karriär än som försökt hjälpa och behandla Thomas Quick, säger Björn Asplund, SVT Gomorron Sverige.

Ingen av de åtta morddomarna, som Thomas Quick nu tar tillbaka, har prövats i hovrätten. Nu ska samtliga domar granskas, utredare och terapeuter ställas mot väggen för att vaska fram sanningen ur denna rättshärva. Även om Thomas Quick skulle vara oskyldig till de mord han erkänt, finns det uppgifter som talar för att han är farlig och våldsbenägen.

Se SVT:s intervju med Thomas Quick:

Skrivet av: