Julpysslet tar kål på äldre

I jultider fylls akutmottagningarna av människor med skärsår, kapade fingertoppar och frakturer.


En "fridefull jul" eller timmar på akutmottagningen och månader av rehabilitering? Frakturerna haglar på sjukhuset i juletider då hemmet ska piffas för den stundande högtiden. Nya gardiner ska upp, fönster putsas, och kristallkronor dammas och värst drabbas de äldre.

– En typisk sådan olycka är en äldre dam som vill städa och göra fint inför julen och står på en stol och ramlar och slår i höften och kommer in med en lårbensfraktur, säger Peter Munksgaard, till Sveriges Radio Blekinge.

Det är allmänt känt att jultiden för med sig fler olyckor på vägarna och i hemmen. Den vanligaste frakturen är lårbenshalsbrott som kräver operation och rehabilitering. Men det finns hjälp att få. Fixarservice är en typ av kommunal hjälpreda som underlättar hemarbetet för äldre i jultider.

– Det är fruktansvärt mycket gardinbyten, torka kristallkronor och ordna med belysning ute och inne. Det är ju för att förhindra fallolyckor och att äldre klättrar upp på stolar själva och byter gardiner och ramlar ner och bryter lårbenshalsen, säger Bo Knutsson på Fixarservice till Sveriges Radio Blekinge.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!