RÅ överklagar inte Rödebydomen

Riksåklagaren (RÅ) har beslutat att inte överklaga domen till HD. (TT)


Riksåklagaren har beslutat att inte överklaga domen i Rödebymålet till Högsta domstolen (HD).

"Högsta domstolens uppgift är att skapa prejudikat. Jag bedömer inte att det är motiverat att överklaga detta mål till HD för att skapa vägledning för framtida fall", skriver riksåklagare Anders Perklev i ett pressmeddelande.

Den 51-åriga mannen i Rödeby sköt ihjäl en 15-årig pojke och skottskadade en annan tonårspojke svårt och dömdes av hovrätten för dråp och grov misshandel. Men han slapp straff, förutom skadestånd.

– Enligt den lagstiftning som ska tillämpas här så ska han inte dömas till fängelse. Nu finns det ny lagstiftning och då har inte det här målet prejudikatvärde, säger överåklagare Nils Rekke vid riksåklagarens brottmålsavdelning till TT.

– Den dråpdömde 51-åringen har inte bestämt sig för om han ska överklaga hovrättens dom, berättar hans advokat Vidar Wahlestedt för TT. Ett eventuellt överklagande måste lämnas in senast den 18 december.

– Det är fortfarande öppet från vår sida, säger han.

Mannen har svårt att smälta att hovrätten kom fram till att han avsiktligt dödade och skadade. Men å andra sidan slapp han straff.

Vidar Wahlestedt är inte förvånad över riksåklagarens beslut. Eftersom lagen hunnit ändras efter skottdramat i Rödeby förstår han att RÅ inte anser att målet är av prejudicerande intresse.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!