Rödeby: "Domen historisk"

- 20/11/2008, 19:47 -

Domen är unik och ses som historisk. Rödebypappan döms för dråp men går fri från straff.

Hovrätten dömde den så kallade "Rödebypappan" för dråp och grov misshandel men 51-åringen går fri från straff. Rätten menar att mannen kände sig hotad och att han inte var vid sina sinnes fulla bruk när han sköt ihjäl en 15-åring och skottskadade en 17-årig pojke, som hade trakasserat och hotat familjen under en lång tid. 51-åringens psykiska tillstånd har hela tiden stått i centrum för förhandlingarna.

– Det är uppenbart att man har tagit hänsyn till att han inte är ensam ansvarig till det som hände utan de här pojkarna har varit delaktiga i själva förloppet, säger 51-åringens advokat Vidar Wahlestedt, till Sveriges Radio.

Brottmålsadvokat Per E Samuelsson menar att domen är "unik" och "historisk". Han menar att rätten har ett visst budskap med domen.

– Det som är bra med den här domen är att hovrätten slår fast att mannen har gjort sig skyldig till en brottslig gärning, att han har begått ett brott och haft uppsåt. Sedan får han ett straff, och straffet är att han slipper straff, säger advokat Per E Samuelsson, till Ekot i Sveriges Radio.

Tingsrätten friade 51-åringen helt medan hovrätten valde att döma honom för dråp men låta honom gå fri från straff. 51-åringen skulle kunna ha dömts till skyddstillsyn ska betala skadestånd till de drabbade.

Skrivet av: