I dag kommer domen mot "Rödebypappan"

- 20/11/2008, 09:37 -

I dag meddelar hovrätten sin dom.

I dag meddelar hovrätten över Skåne och Blekinge sin dom i det uppmärksammade målet där en 51-årig man är åtalad för att ha skjutit två pojkar på sin gård i Rödeby i Blekinge.

Mannen häktades inte i väntan på dom, men det betyder inte att det är uteslutet att han döms för mord eller dråp. För brott som ger minst två års fängelse gäller så kallad obligatorisk häktning i väntan på domen. Men lagen medger undantag, om det är uppenbart att skäl för häktning saknas.

Mannen sköt för ett år sedan ihjäl en 15-årig pojke och skottskadade en i dag 17-årig pojke svårt. Pojkarna hade natten till den 6 oktober förra året kommit till hans gård utanför Rödeby tillsammans med ytterligare fyra ungdomar. Pojkarna var beväpnade med tillhyggen. Familjen hade under lång tid före skottdramat utsatts för trakasserier av några ungdomar, men alla pojkarna som kom till gården hade inte varit delaktiga i dem.

51-åringen har tidigare friats av Blekinge tingsrätt, eftersom domstolen inte ansåg det bevisat att han var medveten om vad han gjorde.

Chefsåklagare Tommy Clevenhult överklagade till hovrätten och rättegången där avslutades den 20 oktober. Åklagaren yrkar på ett långt fängelsestraff för mannen, som han anser gjort sig skyldig till mord och mordförsök alternativt dråp och dråpförsök. (TT)

Skrivet av: