Sexförbrytarsajt granskas

Datainspektionen granskar nu en sajt som hänger ut sexförbrytare.


Nu ska Datainspektionen granska en sajt som hänger ut misstänkta och dömda sexförbrytare på nätet. På kort tid har man fått in ett tiotal anmälningar mot sajten, där bland annat bilder, namn och adress finns på personerna.

– Min son har tagit sitt straff. Ändå lämnas han inte i fred. Har man avtjänat sitt straff måste en person få lov att försöka gå vidare, men det går inte. Det betyder inte att jag försvarar sexbrott, säger en mamma i Västsverige, enligt GP.

Mamman har varit i kontakt med polisen för att kolla upp om det finns en möjlighet att ta bort informationen. Hennes son har tagit ledigt och rest bort då han blivit uthängd. Hans mamma har ingen som helst förståelse för uppgifter som sprids på nätet om sexförbrytare.

– Vi är förtvivlade och det tas ingen hänsyn till anhöriga. Vår son har jobb och försöker att lägga det som hänt bakom sig. Att detta tas upp igen på det här osmakliga sättet kom som en chock, menar hon.

Sidan hänger ut minst 100 personer dömda för brott som våldtäkt, sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande. Enligt hemsidan är syftet att "förenkla informationsflödet av domar samt öka kunskapen om sexualbrott och dess konsekvens till medborgarna. Vi tycker att det är en demokratisk rättighet att få veta om det bor en sexualförbrytare nära en."

Uppgifter får inte publiceras hur som helst, eftersom personuppgiftslagen gäller i Sverige. Enligt Datainspektionen får endast myndigheter behandla brottsuppgifter, skriver GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.