Experterna fick rätt- Quick oskyldig

- 19/11/2008, 20:33 -

Flera experter och debattörer är överens om att Thomas Quick har lämnat falska erkännanden.

Skarp kritik kommer från flera håll mot de utredningar och rättegångar som "skapat" seriemördaren Thomas, numera Sture, Quick. Polisprofessor Leif GW Persson menar att Quick är oskyldig till samtliga mord.

– Det har aldrig funnits några bevis mot honom, bara hans egna märkliga och falska erkännanden. Jag har i tio år hävdat att Quickfallet är den dummaste brottsutredning som jag sett inte bara i Sverige utan överhuvudtaget, Thomas Quicks, till Aftonbladet.

Även författaren och journalisten, Jan Guillou, anser att det är osannolikt att Thomas Quick tagit så många liv som han påstår, i förhållande till bevisningen.

– Jag har aldrig trott på hans skuld. Det vore inte roligt för det svenska rättssamhället om man tvingas betala ut ett rekordskadestånd till en mytoman som har duperat hela det svenska rättssamhället, säger Guillou, till Expressen.

Jan Guillou är måttligt imponerad polisutredningarna kring de påstådda dåden. Han menar att Quick har lurat det svenska rättssystemet och möjligen kan tjäna på det.

Leif GW Persson poängterar att Quicks falska erkännanden också orsakat oändligt lidande för offrens familjer.

– Att Quick fälldes felaktigt för morden har också förorsakat en oändlig massa lidande för offrens anhöriga och inte minst har det medfört att de verkliga mördarna fortfarande är på fri fot, tillägger han.

Likaså Quicks tidigare advokat, Pelle Svensson, menar i efterhand att han är oskyldig till de mord han dömts för. Det är ett ställningstagande som kanske inte är så ovanligt för en försvarsadvokat, men i det här fallet går det emot den mordåtalade utsagor.

– Thomas Quick har inte begått de här morden. Det är jag övertygad om, precis som Johan Asplunds föräldrar, säger Pelle Svensson, till DN.

Johan Asplund, från Sundsvall, mördades 1980 och Thomas Quick dömdes för mordet, men till och med offrets anhöriga tror att rätten dömt fel man.

– Jag har varit övertygad i alla år om att det inte är Quick som mördat min son, säger Johans pappa till Nyhetskanalen.

Skrivet av: