Stockholms slott sjunker

Kungen förtvivlad: "Jag kan inte simma."


I dag kan Nyheter24 avslöja att Stockholms slott riskerar att sjunka. Föroreningar som samlas upp i Mälaren och passerar Slussen och Strömparterren har fått de flera hundra år gamla träbjälkarna som stöttar upp Stockholms Slott att börja ge vika. Under finns bara sumpmark och börjar slottet väl sjunka kan det gå fort.

Man tror att det kemiska ämnet triclosan, som är ett vanligt ämne i bland annat tandkräm, fräter på träpålverket under slottsområdet. Triclosan och andra miljögifter förs med vatten från Dalarna och ansamlas i Mälaren.

Nyheter24 har varit i kontakt med hovet och stadsbyggnadsberedningen, men det är svårt att hitta någon som är beredd att uttala sig.

– Inga kommentarer, säger Hans Beck, stadsarkitekt.

Men kan du i alla fall konfirmera att ni arbetar med en lösning?

– Jag lägger på nu, säger Hans Beck och lägger på luren i örat på Nyheter24:s reporter.

Inte heller hovet vill göra några uttalanden.

– Jag kan säga så mycket som att kungen är förtvivlad. Han har aldrig varit mycket för vatten, säger Eva Gripenskjöld, vid hovets presstjänst till Nyheter24.

Nyheter24 har talat med Christer Lemhage på Sveriges Arktiektförbund som avslöjar att man etablerat kontakt med planenheten i Venedig för att diskutera kostruktionsmetoder. Venedig startade i maj 2003 ett projekt där flera mekaniska skyddsbarriärer ska byggas i de tre inloppen till lagunen. Projektet beräknas ta åtta år att färdigställa till en kostnad av fyra miljarder dollar.

– En liknande lösning i Stockholm skulle kunna bli dyrbar och frågan är om det är värt det, säger Christer Lemhage till Nyheter24.

Redan inom tre år kan skattkammaren vara vattenfylld och om tio år kan hela slottsbacken stå under ytan.

Fotnot: Artikeln är ett aprilskämt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.