Schürrer: Sverige är ingen rättsstat

I ett brev till JO kallar Schürrer åklagaren i rättegången inkompetent och domaren för jävig.


Christine Schürrer, som i mars dömdes till livstids fängelse för barnamorden i Arboga, anser inte att Sverige har rätt att kalla sig en rättsstat. Det skriver hon i ett brev till justitiekansler Göran Lambertz.

Christine Schürrer fälldes på en kedja av indicier. Själv menar hon att indicierna värderades fel och att ribban för beviskravet sattes för lågt. Samtidigt anser hon att domaren i målet var jävig.

JO skrev nyligen en artikel i frågan om hur man ska kunna kvalitetssäkra bevis i brottsmål. När det gäller jävighet skriver justitiekanslern att "om en domstol gör en samvetsgrann prövning, inklusive att bevisen struktureras noggrant, kommer den personliga övertygelse att skjutas i bakgrunden på det sätt som ska ske i ett rättssäkert dömande".

I sitt brev skriver Christine Schürrer hur glad hon är att denna diskussion förts till ytan samtidigt som hon tillägger att justitiekanslerns tanke är ett naivt "drömtillstånd". Enligt henne finns fortfarande den mänskliga faktorn kvar. "Och den kan man helt enkelt inte utesluta".

Men för att förhindra subjektivitet hos domstolar anser Schürrer att Sverige generellt behöver noggrannare utbildningar och en bättre kontroll av domstolarnas verksamhet. Hon skriver att domstolarna också måste ta sitt arbete "mer allvarligt" och frigöra sig från vinklade artiklar i medier.

"Jag kan bara konstatera att det kommer att bli en lång väg för Sverige att skaffa dessa förhållanden, så att man kan kalla sig med rätta 'rättsstat'", avslutar Schürrer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!