Carolins mördare begär prövning

Jägaren begär att Socialstyrelsen prövar dödsorsaken.


Den 51-årige man som dömts till livstid för mord på den 29-åriga Carolin Stenvall från Piteå begär att Socialstyrelsens rättsliga råd prövar rättsläkarens slutsats om dödsorsaken.

Det framgår av överklagandet till hovrätten som hans advokat Leif Silbersky skickat in.

Mannen hoppas att det rättsliga rådet ska underkänna rättsläkarens slutsats att offret var vid liv när han sköt två skott genom hennes kropp.

Leif Silbersky skriver i sin inlaga till hovrätten att hans huvudman inte bör dömas för mord, utan enbart för de brott han själv erkänt, alltså vållande till annans död och brott mot griftefrid.

Silbersky vill också att 51-åringen ska tvingas betala lägre skadestånd till kvinnans anhöriga än vad tingsrätten i Gällivare krävde i sin dom den 19 mars. Han bör också slippa betala rättegångskostnaderna för de anhörigas rättegångskostnader, skriver advokaten.

Leif Silbersky säger till TT att frågan om vilken bevisning han kommer att åberopa i hovrätten delvis beror på om hovrätten går med på yrkandet om prövning av rättsläkarens slutsats.

I så fall kommer jag att använda det som bevisning, om det talar till (51-åringens) fördel. Talar det inte för honom har jag ju möjlighet att kalla in egna experter som kan ifrågasätta slutsatsen att kvinnan levde när hon sköts, säger Leif Silbersky.

Advokaten kommer i hovrätten att framhålla att mannen lider av sjukdomen maladaptiv stressreaktion, och att den kan förklara hans reaktioner i samband med kvinnans död.

– Man har ju konstaterat att han lider av en psykisk särart. Det finns möjlighet för mig att föra bevisning i den delen för att visa att han inte haft något uppsåt att döda kvinnan, säger Leif Silbersky.

Den livstidsdömde mannen genomgick kring årsskiftet en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

– Det är en sak. Det är en helt annan sak att man konstaterat att han lider av den här sjukdomen, och då måste man ju ställa sig frågan om hur den har påverkat honom i den uppkomna stressen, säger Leif Silbersky.

Leif Silbersky har hittills bara talat med sin huvudman i telefon, men planerar att längre fram besöka honom i häktet i Luleå.

Silberskys överklagande av morddomen har skickats till Gällivare tingsrätt, som kommer att vidarebefordra den till hovrätten för övre Norrland i Umeå.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.