Anhöriga nöjda med livstid för mord

Carolins anhöringa är nöjda med livstidsdomen.


De anhöriga till 29-åriga Carolin Stenvall, som dödades utanför Gällivare i höstas, är nöjda med att 51-åringen dömts till livstids fängelse för mord.

Mannen väntas överklaga domen till hovrätten, där han hoppas bli dömd för vållande till annans död och brott mot griftefrid.

Den mördade Carolins föräldrar, syster och fästman i Piteå fick information om domen av sitt målsägandebiträde, advokat Håkan Kjellgren.

– De tycker att det är en riktig dom när det gäller brottsrubricering och påföljd, säger han till TT, men vill inte närmare berätta hur de anhöriga reagerade på domen.

– Vi har kommit överens om att inte kommentera det, säger han.

Huvudskälet till att 51-åringen av en enig tingsrätt dömdes för mord är rättsläkarens slutsats under rättegången i Gällivare om att Carolin Stenvall levde när hon blev skjuten. Enligt domen sköt mannen med uppsåt att döda.

– Vi kom fram till att vi fick godta rättsläkarens påstående att hon faktiskt levde, i alla fall när hon blev skjuten i ryggen, sade domare Jan Erik Oja på en presskonferens efter det att domen meddelats på torsdagen.

– Han berättade själv i rätten att han inte kontrollerade kvinnans tillstånd efter det att han lastat in henne i bilen. Vi kom fram till att han alltså inte kunde veta, eller i alla fall inte kunde vara säker på att hon var död. Vi gjorde också den bedömningen, att vad hade han för anledning att skjuta henne om hon redan var död, sade Oja.

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck var glad och lättad efter domen.

– Vi är nöjda med domen. Det var den påföljd vi hade yrkat på, säger hon.

Den dömdes advokat Leif Gustafsson utgår från att hans klient kommer att överklaga domen.

– Han sade ju redan i tingsrätten att han skulle överklaga om han dömdes för annat än det han erkänt, och jag är ganska övertygad om att det kommer att bli så, säger Leif Gustafsson till TT.

I så fall har 51-åringen ett kort kvar att spela ut - att begära att Socialstyrelsens rättsliga råd överprövar rättsläkarens slutsats att kvinnan levde när han sköt henne.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.