Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åtalad nekar till mord

- 02/03/2009, 10:44 -

Den åtalade 51-årige mannen medger vållande till annans död.

Exakt klockan 09.30 inleddes rättegången i en fullsatt rättssal. Den åtalade 51-åringen tog plats bredvid sin advokat Leif Gustafsson. Han bestred genom sin försvarare misstankarna om mord på Carolin Stenvall men medger vållande till annans död och brott mot griftefriden. Han medgav också endast delar av de skadeståndskrav på över 410 000 kronor som offrets anhöriga ställt.

51-åringen, klädd i blåa jeans, och grå tröja, sitter tyst med blicken riktad rakt fram mot golvet. Han följer intresserat med när kammaråklagare Anette Ölmbro redogör för bakgrunden till målet. På en stor skärm i rättssalen kan allmänheten och övriga inblandade se åklagarnas presentation i bild över händelseförloppet.

Bakom åklagarna sitter den mördade Carolin Stenvalls föräldrar samt hennes syster och pojkvän.

Enligt åklagaren skulle den 29-åriga Carolin den 12 september förra året besöka Kiruna för en anställningsintervju.

Hennes avsikt var att under resan från bostaden i Piteå till Kiruna övernatta hos några vänner i Gällivare. Hon kom aldrig till sina vänner.

Under resan ringde Carolins mamma och pojkvän flera gånger till henne för att höra hur resan gått. Efter några samtal blev det ingen kontakt.

I rätten spelades flera av de anhörigas mobilsamtal upp. När Carolin inte kommit till vännerna i Gällivare eller till arbetsintervjun i Kiruna larmades polisen.

Hennes bil hittades övergiven och låst på Stenbrons rastplats en mil söder om Gällivare. Upptäckten blev startskottet för en av de största polisutredningarna någonsin i Norrbotten.

I närheten av rastplatsen återfanns en bilmatta som senare visade sig tillhöra 51-åringen. Efter ett intensivt spaningsarbete greps mannen en tid senare misstänkt för att ha mördat Stenvall.

Han erkände att han på rastplatsen kommit i dispyt med henne sedan hon kritiserat hans bilkörning.

Åklagaren fortsatte sin sakframställning med att berätta hur 51-åringen sedan kört i väg med kroppen till en skogsväg fem mil söder om Gällivare. Där ska han, enligt egna uppgifter som åklagaren hänvisade till, ha skjutit Carolin med två skott.

Efter dådet flyttade han på nytt kroppen till en stenåldersboplats där han försökte bränna upp kvarlevorna.

Ytterligare en tid senare flyttade han på nytt kroppen till en skogsbilväg intill E 10, cirka nio mil söder om Gällivare.

Under den känsligaste delen av åklagarens redogörelse undvek de anhöriga och 51-åringen att titta på bilderna som visades i rätten. Det var när åklagaren visade bilder av kvarlevorna av den mördade Carolin.

För de anhöriga är rättegången påfrestande men de har valt att närvara för att försöka förstå varför hon dödades. De har bett om att få vara i fred under förhandlingen och vädjat till medierna att inte intervjua dem.

Åhörare som är under 18 år stoppades redan utanför tingsrättens entré och släpps inte in i rättssalen efter ett beslut av rättens ordförande, lagman Jan Erik Oja. Det är mycket ovanligt.

Som skäl för att utestänga alla under 18 är åberopar tingsrätten en paragraf i lagen som säger att unga kan förbjudas närvara på grund av målets karaktär.

– Det här är inget lämpligt mål för underåriga, säger Jan Erik Oja till TT.

Skrivet av: