Rikskrim samordnar kycklingutredning

Rikskriminalpolisen går nu in och samordnar utredningarna i kycklinghärvan.


Rikskriminalpolisen går nu in och samordnar utredningarna kring glasfynden i kyckling. Samtidigt leder larmen till att allt fler storkök nu tar bort kyckling från sina menyer.

– Rikspolischefen har i dag beslutat att rikspolisstyrelsen tar samordningen kring utredningen om glas i kyckling. Det innebär i praktiken att Rikskriminalpolisen kommer att samordna arbetet, säger Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen.

– Hur det kommer att göras exakt är inte klart än, men det ska utredas.

TT: Vad är orsaken till samordningen?

– Med tanke på utvecklingen kan det finnas skäl att samordna för att lättare se mönster, säger Gyllander till TT.

Larmen om glasbitar leder samtidigt till att storkök nu tar bort kyckling från sina menyer, skriver Sydsvenska. På Medirest som lagar maten på sjukhusen i Lund och Malmö är det helt stopp. Företaget som dagligen serverar 40 000 portioner returnerar köttet till Kronfågel. Samma sak gäller Eurest, som driver 75 personalrestauranger i landet. Flera kommuner i Skåne har också beslutat att tillfälligt sluta servera kyckling.

Gunilla Berggren, inköpsansvarig för Malmö Skolrestauranger, tar fasta på den oro för glasbitar i kyckling som skoleleverna och deras föräldrar känner.

Tills vidare serveras ingen kyckling alls i Malmös kommunala grund- och gymnasieskolor, inte heller de förskolor som Malmö Skolrestauranger servar. Totalt handlar det om 40 000 portioner varje dag.

– Man får ju vara uppmärksam på alla larm som dyker upp och se vad de innebär, eftersom vi har ansvar för så pass många portioner, säger Gunilla Berggren till TT.

I genomsnitt serveras annars kyckling var tredje vecka. Nu har matsedeln snabbt skrivits om och i första omgången byts kycklingen ut mot en köttfärsgratäng.

– Jag hoppas att våra gäster och föräldrarna känner att de alltid kan lita på oss, säger Gunilla Berggren.

Ledningen för Södersjukhuset i Stockholm beslutade också i dag att inte längre laga kycklingrätter till sjukhusets patienter och inte heller servera kyckling till personalen.

– Beslutet gäller tills vidare, tills man har fått svar på den här frågan, säger informationschefen Helen Hellströmer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!