Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Glas i kyckling-epidemin sprider sig

- 30/03/2009, 23:34 -

Nu dras även Danmark och Tyskland in i eländet.

Kronfågel tänker inte ta till några nya stopp av kycklingleveranser efter de senaste fynden av glas i förpackningarna.

Men antalet fall sprider sig som en mystisk farsot över landet - och även Danmark och Tyskland dras in i eländet.

På måndagskvällen bekräftade Coop ännu ett fall av glas i kyckling. I helgen ska en kund i Malmö, som handlat på Coop Forum i Jägersro, ha hittat en glasbit i fryst kyckling av produktmärket X-tra fryst kycklingfilé.

–Den tillverkas i Tyskland av vår leverantör Wiesenhof, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop Sverige, till TT.

Nya fynd av glasbitar i kycklingdelar offentliggjordes alltså på måndagen, från Umeå i norr till Malmö och Ystad i söder.

Kronfågel har förut återtagit drygt 500 ton fryst kyckling efter glaslarm, men det är just nu inte aktuellt att dra tillbaka mer kyckling.

–Vi måste få in dem först och analysera så att vi vet att det rör sig om glas, säger Jenny Fridh, informationschef på Lantmännen Kronfågel.

–Det är ju polisens ärende nu att hjälpa oss att finna en källa till det här och reda ut den här obehagliga situationen vi befinner oss i, fortsätter hon.

Någon samordning sker inte utan varje polismyndighet utreder varje fynd för sig. Polisen i Södermanland utreder eventuella samband till Kronfågels anläggning i Valla - men ingen utpekad fanns på måndagen.

–Nej, vi har ingen misstänkt, säger Lars Franzell, presstalesman vid polisen i Södermanland.

Och under helgen hittade en konsument i Umeå glas i fryst kyckling från Ivars Kyckling, ett produktvarumärke från Kronfågel. Glashärvan tycks därmed också ha spridit sig, likt pesten, till Lantmännen Danpos kycklingslakteri i Års på Jylland i Danmark.

–Det är helt nytt för oss, att den svenska saken nu också berör Danmark och att danskt kött skulle vara inblandat. Vår produktion är ”otroligt glassäker”, säger företagets kommunikations- och marketingchef Søren Bisp till Ritzau, enligt DN.

Vågar du köpa kyckling?

Skrivet av: