Polis sålde hemlig information

Polis misstänkt för dataintrång, brott mot tystnadsplikten och mutbrott.


Inte alla snutar är ärliga. En polis som tidigare varit anställd vid Polismyndigheten i Stockholm misstänks ha lämnat ut information från polisens IT-system till en privatperson. Personen var - som säkert många andra - nyfiken på vad polisen kunde tänkas ha för information om honom i sina register. Kanske var han orolig att de var något smutsigt på spåren. Misstankar han verkar ha haft fog för.

Mannen kom med ett erbjudande som polisen hade svårt att motstå. Ett förstahandskontrakt i Bromma. Vad gör då lite olovlig registersökning kanske polismannen tänkte. Vem kan ta skada av det?

Kammade noll

Sagt och gjort. Polisen loggade in i polisens IT-system och gjorde sökningar på mannen. Något som är strängt förbjudet om det inte är nödvändigt för att genomföra arbetsuppgifter inom tjänsten. Bland annat sökte han igenom spaningsregistret i jakt på mannens namn. Men han kammade noll - förutom en gammal ordningsbot. Vilket han även muntligen meddelade mannen via telefon.

Oturligt nog för de båda verkar det inte bättre än att mannen var satt under span, men att det ännu inte hunnit registreras i datasystemet. Hans telefon var avlyssnad och förvånade kollegor kunde ta del av samtalet där en av deras egna lämnade ut information till ett spaningsobjekt.

Ruttna äpplen

Mumma för åklagaren som nu lämnat in en stämningsansökan rörande dataintrång, brott mot tystnadsplikten och mutbrott mot polismannen – vars dagar inom tjänsten inte bara är räknade utan redan över.

Nyheter24 har talat med Mats Nylén, informationsansvarig vid Stokholmspolisen.

Hur ska allmänheten kunna lita på att enskilda poliser inte missbrukar systemet och lämnar ut personliga uppgifter?

– En svår fråga. Det går tyvärr aldrig att garantera att alla är 100 procent ärliga. Vi är extremt beroende av allmänhetens förtroende och varje sådant här fall är självklart skadligt för oss.

Hur arbetar ni på att förhindra att liknande saker sker?

– Vi har ett loggsystem som gör att sådant här kan upptäckas. Allt enskilda poliser söker på sparas.

Den aktuella polismannen arbetar inte längre som polis. Sade han upp sig självmant?

– Det kan jag inte svara på. Men det är inte ovanligt att poliser säger upp sig frivilligt när den här typen av situationer uppstår, säger Mats Nylén till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!