Två gripna för fildelningsbrott

Två personer i Skövde har delgetts misstanke om brott mot upphovsrättslagen.


Två personer i Skövde, 26 och 27 år gamla, har delgavs misstanke om brott mot upphovsrättslagen enligt åklagarmyndigheten i Stockholm. Polisen gjorde i går husrannsakningar i två lägenheter i Skövde och de två personerna anhölls. Det är det tredje tillslaget i Sverige. Redan i februari under rättegången mot Pirate Bay slog polisen till i södra Stockholm. Då sa Pontén så här:

– De välorganiserade piraterna på scenen verkar ha en stark övertro på sin förmåga att dölja sig men tillslaget visar att vi kan komma åt dessa.

Åklagarmyndigheten tror att de två personerna har ingått i ett internationellt nätverk. Det har gjorts tillslag även i andra länder och utredningen är en del i en gemensam insats i Sverige, Storbritannien, Belgien, Nederländerna och Spanien.

– Det här är den absolut innersta kärnan. Det här är det första ledet i fildelningen, de personer som först lägger ut filmerna på nätet som vanliga Svenssons sedan fildelar, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, till SvD.

– Problemet med piratkopiering på internet är stort, växande och drabbar allt fler kreatörer över hela världen att Interpol nu engagerar sig i och samordnar en insats av denna omfattning är glädjande men också ett tydligt tecken på hur stort problemet har blivit, säger Pontén.

Trots den tillfälliga framgången för Ipred-lagen verkar Antipiratbyråns antagonister, The Pirate Bay, inte ha påverkats det minsta. Torrentsajten har endast tappat några få procent av trafiken på sajten, som Peter Sunde, presstalesman för Pirate Bay, föreslår till E24 kan bero på det vackra vädret som varit de senaste dagarna. Läs mer här.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.