Tisdag 16 Aug
Stockholm

Förlag inleder jakten på fildelare

Ipred hann bara vara i kraft ett halvt dygn innan fem förlag tog upp jakten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ipred-lagen hann bara vara i kraft ett halvt dygn innan fem bokförlag vände sig till domstol för att få spåra misstänkta fildelare.

Ljudboksförlagen Earbooks, Storyside, Piratförlaget, Bonnier Audio och Norstedts lämnade på onsdagen in en gemensam ansökan till Solna tingsrätt om att få ut namnet bakom ett IP-nummer.

Enligt Svenska Förläggareföreningen har bevis för brott mot upphovsrätten lämnats till domstolen och förlagens begäran sker i samråd med 16 berörda författare.

"Den illegala spridningen av ljudböcker genom fildelning har växt mycket snabbt det senaste året I stort sett alla ljudböcker som de svenska förlagen ger ut sprids illegalt på nätet. Det drabbar författare, förlag och internetbokhandlare ekonomiskt och risken finns att detta på sikt kommer att leda till att utgivningen minskar", säger Svenska Förläggareföreningens ordförande Kjell Bohlund i ett pressmeddelande.

"Den begäran som de fem ljudboksförlagen nu lämnat in avser illegal uppladdning i stor skala. På den här aktuella servern fanns över 2 000 ljudböcker. Vår uppfattning är att bevisningen är mycket stark, och det blir nu tingsrättens sak att bedöma detta".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.