Ipred: Katastrof för öppna nätverk

Nu kan du bli ansvarig för andras illegala fildelning.


Kafeer, kontor eller torg. De öppna nätverken, som inte kräver att du loggar in med användarnamn och lösenord, har underlättat och förgyllt tillvaron för många svenskar. Utan svårigheter har du kunnat avnjuta en kopp te och kolla av mejlen. Nu riskerar du att bli dömd för illegal fildelning.

–Om IP-adressen leder till en restaurang, ja, då får man se om stället bara har tillhandahållit en uppkoppling eller om man på något sätt uppmuntrat till de olagligheter som begåtts, säger Stefan Johansson, kansliråd på justitiedepartementet till DN.

Samtidigt uppger Johansson att det kommer att bli svårt att bevisa vem det är som är ytterst ansvarig för att fildela i exempelvis Kungsträdgården i Stockholm där vem som helst kan ta del av en fri surfzon.

–Det kommer säkert att finnas zoner, där domstolen aldrig kommer ända fram i bevisningen.

Och detta är precis vad som skett gång på gång i Danmark, som haft en liknande lag under tre år. På bara ett halvår har tre personer gått fria sedan de hävdat att andra personer kidnappat deras IP-adresser, och sedan använt dem för att ladda ner illegala filer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.