Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Billy Fagerström mördade Tova, 19 – hans föräldrar anade ingenting

- 26/01/2018, 17:00 -

I flera år misshandlades Tova Moberg av pojkvännen Billy Fagerström, något familjen Fagerström själva aldrig velat tro på. Det var ända fram tills att Tova hittades död i en sjö, fastbunden vid en kärra, och sonen åtalas för mord.

Tova Mobergliv avslutades alldeles för tidigt. Det fruktansvärda mordet på 19-åringen som aldrig hann ta studenten har berört hela Sverige.

I veckan stod det klart att ex-pojkvännen Billy Fagerström, 23, inte led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet. Han kan nu dömas till livstids fängelse. 

Redan i början av mordutredningen blev det känt att bara tre månader innan mordet hade Billy Fagerström anmälts för misshandel mot Tova Moberg. Tova ville själv inte vara med i utredningen, som då lades ner. 

Samtidigt hade Tova i flera år samlat bevis mot pojkvännen på ett usb-minne som förvarades i en låda under sängen. I en dagbok skrev hon om deras våldsamma förhållande och förutsåg sin egen död.

Tova Mobergs dagbok.
19 februari 2017: Tova Moberg berättade om sitt USB under sängen. Bild: Polisen

Nyheter24 har tidigare berättat om hur Tovas vänner vädjade henne om att lämna förhållandet och hur pojkvännen upprepade gånger försökte kontrollera vad Tova gjorde och vilka hon umgicks med. En bild som inte delas med Billy Fagerströms egen familj.

Istället beskrivs han som lugn och sansad, som en person som inte brusar upp eller ens höjer rösten. Han hade det kämpigt med studierna under skolgången, men har alltid undvikit bråk. Hans styvmamma beskriver honom till och med som feg.

I ett polisförhör säger hon att om Billy låg bakom Tovas försvinnande skulle han stuckit iväg och gömt sig. Att "Billy är feg och mesig, han skulle ha gömt sig hos en kompis eller dragit."  

Föräldrarna skiljde sig 2004 och 2006 flyttade hans mamma till en annan ort i Norrland. De båda föräldrarna har nya partners sedan över tio år tillbaka, vilka både anser sig ha en bra relation till styvsonen och ser honom som sin egen son.

Förhållandet

Tova Moberg och Billy Fagerström var ett par från och till i ungefär tre år. Ett förhållande som av Tovas dagbok och bilder att döma var mycket turbulent och våldsamt, men som av föräldrarna beskrivs som bra och kärleksfullt.

”Det var aldrig några tendenser till konstigheter mellan Billy och Tova. Han har aldrig visat att han ville ha kontroll på Tova. De var som vilka kära ungdomar som helst. De var kärleksfulla mot varandra. Jag har aldrig uppfattat något bråk mellan dem, då de varit hos oss," säger en av föräldrarna i polisförhör.

Den svartsjuka som i synnerhet Tovas vänner har vittnat om är heller inte något föräldrarna känner igen. De menar att om någon var svartsjuk, så var det Tova, och syftar på att hon bland annat kunde ringa Billy flera gånger under kort tid.

Det råder skilda uppfattningar huruvida Billy ville att förhållandet skulle ta slut eller inte. Enligt en förälder var han lättad, medan en annan säger att han var väldigt ledsen. Efter förhållandet tog slut i mars drabbades Billy av flera panikattacker, vilket enligt läkare kunde orsakats av droger. 

Chocken

Mordmisstanken som riktades mot Billy Fagerström kom som en stor chock för familjen. Flera gånger berättade Tovas föräldrar att han hade misshandlat henne i flera år, men de vägrade tro att det var sant.

Billy Fagerström anmäldes för misshandel av föräldrarna Moberg i mars 2017. Detta efter att Tova kommit hem med en stor blåtira, som hon hade försökt sminka över. Enligt Billy hade detta uppstått när paret hade bråkat och Tova knuffade på Billy – som knuffade tillbaka. Hon ska då ha ramlat och slagit ögat mot tv-bänken. Något som Billys föräldrar trodde på och aldrig ifrågasatte.

Men nu satt han alltså häktad, misstänkt för mord på sin före detta flickvän. Och polisen beskrev en sida av Billy som de aldrig hade kunnat tänka sig.

När polisen läste upp utdrag från Tove Mobergs dagbok reagerade Billys mamma och styvpappa starkt.

Tova Mobergs dagbok
Utdrag från Tova Mobergs dagbok 30 december 2016. Bild: Polisen
Tova Mobergs dagbok 1 januari 2017
Tova Moberg skrev om det turbulenta förhållandet vid årsskiftet 2016-2017. Bild: Polisen

”Det är vidrigt att höra det du läser. Det är inte den bild jag har av Billy. Jag har bara sett honom upprörd vid ett tillfälle. Det var då vi inte hade väckt honom i tid. Det är obegripligt. Den Billy som ni beskriver känner jag inte igen," säger styvpappan enligt förhöret.

Tova Mobergs dagbok 2017
4 januari 2017: Tova Moberg har en stor kniv bredvid sängen. Bild: Polisen

Även hans mamma var illa berörd: 

"Herregud, jag ryser. Men tänk om man hade fått veta något sådant här. Då har man ju kunnat göra något. Hon var ju rädd för att dö, stackarn."

Rättegången mot Billy Fagerström inleddes 27 november 2017. Tingsrätten har slagit fast att han är skyldig till mord och grov kvinnofridskränkning. Efter att ha konstaterat att han inte lider av en psykisk störning kan han dömas till livstids fängelse. Rättegångsförhandlingarna återupptas 1 februari.

Läs mer om fallet Tova Moberg här:

Billy Fagerström mördade Tova Moberg – nu händer detta på Facebook

Tova Mobergs ex Billy Fagerström inte psykiskt sjuk

Tova Mobergs ex Billy Fagerström är skyldig till mord

Tova Mobergs vänners vädjan om ex-pojkvännen: "Ta hjälp"

Här är Snapchat-bevisen mot Tova Mobergs ex Billy Fagerström

Tova Moberg samlade bevis mot Billy Fagerström i gömd låda

Nu avslöjas nya brutala detaljer om mordet på 19-åriga Tova Moberg

Här är Billy Fagerströms kriminella förflutna

Misstänkte Billy Fagerströms snap dagen efter Tovas död

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt fallet i media?