Rakhmat Akilov är misstänkt för terrorism via mord
På tisdagen väcks åtal mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. - Foto: TT/Facebook /Montage)

5 frågor vi hoppas få svar på om Rakhmat Akilov

På tisdagen kommer åtalet mot Rakhmat Akilov som misstänks för att ha planerat och genomfört ett terrordåd i Stockholm i april 2017. Får vi då svar på de här frågorna när utredningen blir offentlig?


Uppdaterat 30 januari 2018: här hittar du allt om åtalet mot Rakhmat Akilov

Idag kommer åtalet mot 39-årige Rakhmat Akilov som misstänks för terrorbrott efter den fruktansvärda händelsen på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Fem människor och en hund blev offer efter att en lastbil kört i hög hastighet på gågatan. Här kan du läsa mer om offren.

Så här såg det ut på Drottninggatan den 7 april 2017. Bild: TT

Han har redan erkänt dådet i förhör och under häktningsförhandlingarna.

När åtal väcks kan vi äntligen få svar på väldigt många frågor och teorier som funnits med sedan attacken. Här nedan nämns ett axplock av frågor som (förhoppningsvis) besvaras av förundersökningen som blir offentlig efter åtalet väckts. 

Den består av ungefär 9 000 sidor med bland annat intervjuer med Akilov och vittnen som innehåll. En del av den förväntas bli sekretessbelagd.

Akilov misstänks för förberedelse till terrorbrott genom mord. Bild: Facebook

Vad har han sagt i förhören?

Vi vet att Akilov varit svår att kommunicera med i häktet. Bland annat ska han också ha betett sig "extremt illa" på häktet genom att bland annat ha gjort Hitlerhälsningar och fått diverse raseriutbrott

Givetvis vet vi inte exakt vad han sagt i förhör – förutom att han då erkänt dådet. 

Hur brett är hans kontaktnät i Sverige?

Än så länge vet vi extremt lite om Rakhmat Akilov. Och vem var egentligen den andra personen som under ett tag misstänktes för inblandning i terrordådet? (Läs mer om honom här). Han släpptes senare och blev utvisad från Sverige.

Vad fanns egentligen i lastbilen?

Det har framkommit flera uppgifter på att Akilov ska ha haft en "hemmagjord bomb" med sig i lastbilen. Det kommer antagligen komma fram uppgifter på detta i utredningen.

Vad lämnades egentligen kvar i lastbilen? Bild: TT

Finns det en terrorgrupp som stöttar Akilov?

Terrorgruppen Islamiska staten har tidigare tagit på sig terrordådet. Men det behöver egentligen inte betyda att den misstänkte terroristen verkade under IS bestämmelser.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp påpekar i en intervju med TT via Omni att även så kallade ensamvargar sällan är helt ensamma och att de ofta figurerar i ett sammanhang. 

Det har tidigare funnits uppgifter på att Akilov fick direkta ordet från IS och att det ska ha kommit fram i förhör. Om det är sant får vi snart antagligen se.

När radikaliserades Akilov?

Vi kan möjligtvis få svar på exakt när Akilov blev radikaliserad. Tidigare har Nyheter24 publicerat en IS-chatt som Akilov tagit del av som påstås vara äkta – och även uppgifter på när Akilov svor trohet till IS.

Läs också om Akilovs dolda liv på Facebook här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Minns du vad du gjorde den dagen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.