Rättshjälp vägras om skandalbiskop

Tyska åklagare vill förhöra den svenske journalisten som intervjuade Richard Williamson. Men justitiekanslern säger nej.


I brottsutredningen mot den katolske Förintelseförnekande biskopen Richard Williamson vill tyska åklagare förhöra den svenske tevejournalist som intervjuat Williamson.

Men justitiekanslern (JK) säger nej.

Den djupt konservative biskopen väckte internationellt uppseende då han i en intervju med SVT sa att han tror att högst 300 000 judar dödades i Nazitysklands koncentrationsläger, mot allmänt vedertagna sex miljoner. Han hävdade också att ingen dödades i gaskamrar.

Intervjun gjordes i Tyskland där det är brottsligt att förneka Förintelsen. En tysk förundersökning inleddes mot Williamson.

Chefsåklagaren i Regensburg i södra Tyskland har i en framställan till svenska Åklagarmyndigheten bett om internationell rättslig hjälp. Vad begäran går ut på är att få hålla ett vittnesförhör med journalisten.

"Full yttrandefrihet"

JK är exklusiv åklagare på yttrandefrihetsrättens område i Sverige. Därför lämnade Riksåklagaren (RÅ) över den tyska begäran till JK för bedömning.

Och nu säger justitiekansler Göran Lambertz nej till att journalisten kan tvingas till förhör. Dels hänvisar JK till att Williamson inte har gjort sig skyldig till någonting brottsligt i Sverige.

Eftersom han inte misstänks för brott är han också starkt skyddad av meddelarfriheten i den svenska grundlagen. Lambertz påpekar vidare att i Sverige "råder - med mycket begränsade undantag som inte är aktuella här - full yttrandefrihet för den som låter sig intervjuas av tv."

Bara frivilligt

JK fortsätter: "För svenska journalister är det främmande att den som låter sig intervjuas skulle kunna ställas till svars för vad han säger. Det är därmed också främmande att journalisten själv skulle kunna höras som vittne om vad som sades eller gjordes".

JK klargör att det skulle strida mot svenska allmänna rättsprinciper att medge rättshjälpen. Lambertz anser dock att ingenting hindrar svensk polis eller åklagare från att fråga journalisten om han frivilligt kan tänka sig att lämna uppgifter som sedan kan skickas till Tyskland. JK skickar tillbaka handlingen till RÅ, ock påpekar att RÅ får vända sig till regeringen om tyskarna vidhåller sin begäran.

Se inslaget från SVT

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!