Förintelsebiskop riskerar fängelse

Nu dras snaran kring Richard Williamson åt. Tyskland överväger arresteringsorder.


Katolske biskopen, Richard Williamson, bör vara på sin vakt. Åtminstone om han inte ändrar sin uppfattning om förintelsen. Tysklands justitieminister Brigitte Zypries utesluter inte att landet kommer utfärda en europeisk arresteringsorder på biskopen, rapporterar brittiska The Independent.

I Tyskland, och i flera andra EU-länder, är det förbjudet att förneka förintelsen. 2007 kom dessutom EU med riktlinjer som uppmanar medlemsstaterna att skärpa lagarna mot hatbrott och den som förnekar förintelsen och folkmorden i Rwanda ska kunna dömas upp till tre års fängelse.

Enligt tidigare uppgifter har Tyskland redan förberett en förundersökning mot Richard Williamson för hans uttalanden om förintelsen.

Richard Williamson väckte stor uppmärksamhet när han i en intervju i SVT:s Uppdrag granskning kraftigt reducerade antalet döda i nazisternas koncentrationsläger. Istället för sex miljoner mördade judar, menade den stock-konservative biskopen att antalet uppgick till 300 000. En hel värld rasade, SVT-inslaget blev toppnyhet i flera länder och till slut blev trycket på den katolska kyrkans ledning så hårt att Påven mer eller mindre tvingades att offentligt fördöma Richard Williamsons uttalanden.

Britten Richard Williamson har under många år varit bosatt i Argentina. Efter all uppståndelse kring biskopen kastades han mer eller mindre ut ur landet. I onsdags återvände han till Storbritannien.

Biskopen riskerar inget straff i Storbritannien, enligt brittisk lag är det inte förbjudet att förneka förintelsen.

Richard Williamson i SVT:s Uppdrag granskning

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!