Lördag 13 Aug
Stockholm

Billy Butt beviljas rättshjälp

Högsta domstolen gick oväntat emot justitiekanslern Göran Lambertz.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Högsta domstolen har beviljat den svenske musikproducenten Billy Butt rättshjälp. Det var på många sätt ett unikt och ovanligt beslut. Han vann därmed över justitiekanslern Göran Lambertz, som aktivt verkade emot genom att rekommendera domstolen att avslå Butts begäran.

–Jag har inte väntat mig något annat besked. Det har hela tiden varit som ett schackspel, och efter att jag lämnat in sista inlagan var det schackmatt. Under åren har jag börjat förstå det juridiska spelet, som man måste kunna behärska, som när man skriver en låt med refränger och tonartshöjningar, säger en lättad Billy Butt till Nyheter24.

Lambertz var rätt hård i sin bedömning när han avvisade Butts begäran. Justitiekanslern oroades över att det skulle öka möjligheterna att bevilja rättshjälp om Högsta domstolen inhämtade ett utlåtande från riksåklagarens kansli i resningsfrågan. Endast i undantagsfall ska staten bidra till konstaderna för en resningansökan.

I princip har det varit omöjligt att rättshjälp beviljas för att en jurist ska utreda nya omständigheter och skriva en resningsansökan. I exempelvis rättsfallen Joy Rahman och Bo Larsson var det snarare journalister än jurister som grävde och gjorde utredningar.

– Jag har jobbat ganska länge för att det ska bli en resning utan resultat. Hela den här processen har varit väldigt konstig. De här tjejerna som domstolen litade på har ljugit på en punkt; och det är att de skulle ha blivit tvingade till samlag. Det är helt felaktigt, säger Butt.

Billy Butts advokat Björn Hurtig får nu i uppdrag att skriva en resningansökan.

– Jag ser väldigt positivt på beskedet. Det är så klart en framgång. Dagens besked talar mycket för att det så småningom blir en resning, säger Hurtig till Nyheter24.

Björn Hurtig väntas inkomma med resningsansökan den 14 augusti.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.