Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sahlin tänker låta Ohly grillas

Nyheter | 12/10/2008 18:55

Mp och s lägger upp strategin inför debatten utan vänstern.

Det går inte att tolka det på ett annat sätt. Miljöpartiet och socialdemokraterna tänker låta vänsterpartiets ledare Lars Ohly pressas på sin ekonomiska politik. Inför kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda klockan 20.00 har Mona Sahlin (s) och Maria Wetterstrand (mp) suttit instängda i ett rum och lagt upp kvällens taktik. Ohly fick inte ens en inbjudan.

Anna Hedenmo kommer att leda debatten:

– Temperaturen i politiken är hög just nu, säger hon.

Sahlin och Wetterstrand kommer att åka till debatten tillsammans. De har inte velat visa den hemliga planen för journalister.

– De är toppfokuserade, som inför en stor idrottshändelse, säger Mona Sahlins pressekretare Camilla Buzaglo, till Expressen.

Kutymen brukar vara att oppositionen lägger upp strategin inför en debatt. Budskap och angreppspunkter på regeringen brukar läggas upp. Men eftersom mp och s inte har samordnat upplägget med vänsterpartiet riskerar kvällens debatt att mer handla om hur oppositionen ska kunna regera tillsammans än om regeringens tillkortakommanden.

Att vänstern inte drar jämt med kraven på en oberoende riksbank, ett överskottsmål och budgettak splittrar oppositionen. Och Ohly har inte ändrat sig på dessa punkter sedan Sahlin gick ut med mp-samarbetet tidigare i veckan. Oppositionen har alltså mycket att vinna på att diskussionen om svårigheterna med vänstern tar slut. Därför kan det mycket väl bli så att Mona Sahlin ställer krav på Ohly i kvällens debatt.

Hennes uppladdning med exklusiv inbjudan till miljöpartiet tyder kanske till och med på att hon har siktet inställt på att pressa Lars Ohly kring dessa frågor. Allt för att i god tid inför valet ha undanröjt de besvärliga frågorna inför ett eventuellt regeringssamarbete efter valet 2010.

Skrivet av: