V ställs permanent utanför

- 08/10/2008, 14:00 -

Lars Ohly har hamnat i kylan för gott. (TT)

Socialdemokraterna och miljöpartiet fortsätter att fördjupa samarbetet och ställa vänsterpartiet utanför.

- Det är en ny fas i svensk politik sade s-ledaren Mona Sahlin vid en gemensam presskonferens.

Samarbetet har två mål. Det ena är att kunna bilda en koalitionsregering efter valet 2010. Det andra är att samarbetet ska vara långsiktigt och ha sikte fram till 2020.

- Vänsterpartiet ställs utanför och så kommer det att förbli, enligt Mona Sahlin. Orsaken är att vänsterpartiet inte accepterat budgetreglerna, budgettak och överskottsmål i de statliga finanserna.

En framtida regering som jag leder kan aldrig kompromissa i de ekonomiska frågorna, sade Sahlin.

Hon påminde om att hon krävt besked av vänsterpartiet men inte fått svar.

- Därför har vi stannat vid oss två. Detta är det trovärdiga alternativet.

Inte ens om vänsterpartiet nu skulle ändra uppfattning blir det någon förändring. Partiet har försuttit sin chans, enligt Sahlin. De tre partiernas ledare har inte träffats sedan i juni då de diskuterade den ekonomiska politiken och s och mp satte hårt mot hårt och krävde att vänsterpartiet skulle acceptera budgettak och överskottsmål. Ohly vägrade att gå med på ett sådant ultimatum men ville fortsätta diskussionerna.

Det nya samarbetet innebär att miljöpartiet framöver inte kommer att träffa några nya uppgörelser med de borgerliga.

Samtidigt poängterar båda partierna att det röd-gröna samarbetet är ett brott mot den nuvarande blockpolitiken. Det kommer att bli nya möjligheter för blocköverskridande frågor, enligt Sahlin.

- Vi vill inte låsa fast Sverige i blockpolitiken, säger Sahlin

S och mp ska under hösten tillsätta fem arbetsgrupper som ska ta fram idéer för en långsiktig politik fram till år 2020. Deras arbete ska utgöra basen för att ta fram en regeringsplattform inför valet 2010.

- Men vi har inte ambitionen att slå ihop våra partier naturligtvis, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Mona Sahlin och de två språkrören planerar också en gemensam turné under hösten, bland annat ska Göteborg, Norrköping och Malmö besökas.

Skrivet av: