Ohly: Ett stort misstag av s och mp

Ett stort misstag att utesluta vänsterpartiet, menar Lars Ohly. (TT)


Socialdemokraterna och miljöpartiet fortsätter att fördjupa samarbetet och ställa vänsterpartiet utanför.

- Det är en ny fas i svensk politik sade s-ledaren Mona Sahlin vid en gemensam presskonferens.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly anser dock att socialdemokraterna och miljöpartiet begår ett avgörande strategiskt misstag. Han försäkrar att vänsterpartiet inte tänker vara med och rösta fram en s-mp-regering efter valet 2010.

- Vi är ingen dörrmatta, säger Lars Ohly.

I värsta fall kan det då bli ett extraval. Enda möjligheten för socialdemokraterna och miljöpartiet att bilda regering är att de två partierna får egen majoritet i valet.

Samarbetet har två mål. Det ena är att kunna bilda en koalitionsregering efter valet 2010. Det andra är att samarbetet ska vara långsiktigt och ha sikte fram till 2020.

Vänsterpartiet ställs utanför och så kommer det att förbli, enligt Mona Sahlin. Orsaken är att vänsterpartiet inte accepterat budgetreglerna, budgettak och överskottsmål i de statliga finanserna.

- En framtida regering som jag leder kan aldrig kompromissa i de ekonomiska frågorna, sade Sahlin.

Hon påminde om att hon krävt besked av vänsterpartiet men inte fått svar.

- Därför har vi stannat vid oss två. Detta är det trovärdiga alternativet.

- Inte ens om vänsterpartiet nu skulle ändra uppfattning blir det någon förändring. Partiet har försuttit sin chans, enligt Sahlin.

De tre partiernas ledare har inte träffats sedan i juni då de diskuterade den ekonomiska politiken och s och mp satte hårt mot hårt och krävde att vänsterpartiet skulle acceptera budgettak och överskottsmål. Ohly vägrade att gå med på ett sådant ultimatum men ville fortsätta diskussionerna.

Det nya samarbetet innebär att miljöpartiet framöver inte kommer att träffa några nya uppgörelser med de borgerliga.

Samtidigt poängterar båda partierna att det röd-gröna samarbetet är ett brott mot den nuvarande blockpolitiken. Det kommer att bli nya möjligheter för blocköverskridande frågor, enligt Sahlin.

- Vi vill inte låsa fast Sverige i blockpolitiken, säger Sahlin

S och mp ska under hösten tillsätta fem arbetsgrupper som ska ta fram idéer för en långsiktig politik fram till år 2020. Deras arbete ska utgöra basen för att ta fram en regeringsplattform inför valet 2010.

- Men vi har inte ambitionen att slå ihop våra partier naturligtvis, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Mona Sahlin och de två språkrören planerar också en gemensam turné under hösten, bland annat ska Göteborg, Norrköping och Malmö besökas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.